Október 18. és 23. között rendezik meg Brüsszelben a 25. évfordulóját ünneplő Busworldöt, a világ legnagyobb autóbuszos eseményét. Az Atomium melletti Expo parkban az összes, nemzetközi szinten jegyzett gyártó képviselteti magát. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozott – hosszú szünet után újra – az Ikarus az 1-es csarnokban, a CRRC kínai járműgyártó óriásvállalat standján kiállított buszával.

A CityPioneer fantázianévre hallgató, tizenkét méteres, tisztán elektromos hajtású autóbusz ugyanis Székesfehérváron készült, de a benne dolgozó erősáramú rendszer okán közös márkanév alatt Ikarus-CRRC néven láthatja a nagyközönség. A tegnap délutáni sajtótájékoztatón a CRRC képviselője beszélt a társaság városi közlekedésben betölteni kívánt innovatív szerepéről, amelynek legfőbb technológiai újítása az 5G-kommunikációra képes okoseszközök autóbuszokba való beépítése lesz.

Ezt követően Fehérváry Tamás, az Electrobus Europe Zrt. cégvezetőjének előadása következett. Az Ikarus Járműtechnika Kft. és a CRRC Urban Traffic Kft. közös – az elek-tromos busz fejlesztését és gyártását koordináló – leányvállalatának prezentációjából kiderült, hogy a CityPioneer bemutatóját több mint egyéves munka előzte meg. A jármű fejlesztését a kínai elektromos hajtásra alapozva az Ikarus székesfehérvári telephelyén végezték.

A magyar mérnökök feladata egy olyan modern és tartós vázszerkezet tervezése volt, amely sikeresen integrálja a CRRC Kínában már több mint százhúszezer járműben kipróbált elektromos hajtását. A CityPioneer legnagyobb „ikaruszos” újítása a tisztán rozsdamentes és korrózióálló acélból tervezett vázszerkezet, amelynek minőségét mutatja, hogy a gyártó tizenhat év garanciát ad a kocsitestre. Szintén a magyar mérnökök munkáját dicséri, hogy a kínai, modern külső dizájnt sikerült összhangba hozni az uniós szabványokkal, így a CityPioneer ajtónyílásai, utasterének dobogómagasságai, kapaszkodórendszere, de gépészeti elemei is megfelelnek a hatóságok előírásainak.

Fehérváry Tamás elmondta, az Ikarus-CRRC új buszának tervezése és gyártása közben a tartósság, a megbízhatóság és a kiváló ár-érték arány szempontjait kívánták érvényesíteni. A CityPioneer pedig sikerrel teljesítette e kritériumokat. Koracél vázszerzete és a CRRC megbízható hajtása hosszú éveken át alacsony szervizigény mellett használható busszá teszi a CityPioneert, mindezt úgy, hogy a Székesfehérváron készült buszok – a kínai–európai hozzáadott érték optimalizálása okán – várhatóan tizenöt-húsz százalékkal alacsonyabb áron lesznek elérhetők más európai versenytársaiknál.

Az Ikarus szárnyai tehát kínai segítséggel ugyan, de újra megjelentek Európa egén. A kiállításon szereplő CityPioneer képeit nézegetve nincs okunk szégyenkezni a Székesfehérváron készült járműre, a 2020 elején érkező első széria darabjait pedig izgatottan várhatjuk a magyar utakon.

(Magyar Hírlap)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.