A szavazatok 37,1 százalékát szerezték meg az első előrejelzések szerint. A Szabadságpárt közel tíz százalékpontot zuhant, a Zöldek közel tíz százalékpontot erősödtek az osztrák szövetségi választáson.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) fölényes győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Ausztriában, az első előrejelzések szerint a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg.

Az első, 17 óra után közzétett exit poll, az ARGE kutatása szerint ez az eredmény született az osztrák szövetségi parlamenti választáson:

Osztrák Néppárt (ÖVP): 37%
Szocdemek (SPÖ): 22,5%
Szabadságpárt (FPÖ): 16,6%
Zöldek: 13%
NEOS: 7,8%

Ezek szerint a Néppárt több mint 5 százalékpontot erősödött, a szocdemek 4 százalékponttal csökkentek; a Szabadságpárt közel tíz százalékpontot veszített; a Zöldek pedig majdnem 10 százalékponttal erősödve tértek vissza a bécsi parlamentbe.

Sebastian Kurz, az ÖVP kancellárjelöltje a párt választási központjában elmondott beszédében hangsúlyozta, egyáltalán nem számított arra, hogy az ÖVP ilyen jó eredményt ér el. A 33 éves politikus az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott, végtelenül hálás és alázattal fogadja a bizalmat. Hozzátette, nehéz volt az elmúlt négy hónap, amióta a parlament megvonta tőle a bizalmat, most azonban a lakosság impozáns módon választotta meg ismét az ÖVP-t.

Nem találom a szavakat, pedig ritkán vagyok szótlan – mondta támogatóinak. Esti televíziós nyilatkozatában Kurz kijelentette, hogy valamennyi parlamenti párttal tárgyalásokat kíván folytatni. Mindegyikükkel „a lehető legtisztességesebb együttműködésre” törekszik.

Sebastian Kurz, az ÖVP kancellárjelöltje

Wolfgang Sobotka, a törvényhozás alsóházának néppárti elnöke kijelentette, hogy a jövőbeni koalíció ügyében még minden nyitott, egy sor lehetőség kínálkozik. tárgyalások eltarthatnak egy darabig – mondta.

A harmadik helyen végző Osztrák Szabadságpárt, amely 2017 végétől az ÖVP koalíciós partnere volt a kormány 2019. május 18-i felbomlásáig, illetve az előrehozott választások kiírásáig, és a vasárnapi választásokat megelőző kampányban a koalíció felújítása mellett foglalt állást, ellenzéki szerepet valószínűsít magának.

A párt csaknem 10 százalékponttal gyengült 2017-hez képest, és az előrejelzések szerint 16-16,7 százalékot szerzett. Vezető politikusai közül Harald Vilimsky – és mások is – úgy fogalmaztak, új startra kaptak megbízást a választóktól, és nem kaptak egyértelmű felhatalmazást a koalíció felújítására a választásokat fölényesen megnyerő Osztrák Néppárttal.

A szociáldemokraták (SPÖ) 1945 óta leggyengébb eredményüket érték el, a becslések szerint mindössze 22-22,5 százalékot kaptak.

Pamela Rendi-Wagner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke

Pamela Rendi-Wagner, a SPÖ elnöke elismerte, hogy pártja nem a kívánt eredményt érte el. A megkezdett úton, az emberiesség útján kell tovább haladni – jelentette ki a baloldali politikus.

(Mandiner / 888 / MTI / Presse)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.