Augusztus 12 és 19-e között megtartott ITT-OTT értelmiségi szabad egyetem idén is szép számban vonzotta az érdeklődőket az ohiói Lake Hope üdülő központba. A reménység tavánál megszervezett tábor immáron 41. alkalommal értelmiségi programok mellett lehetőséget nyújtott családok közös nyaralására. A szervezők szerint a Reménység Tavánál mindannyian felfrissülnek és feltöltődnek egy újabb esztendőre.

Az idei találkozó vezérgondolata:

Zene, Élet, Lélek.

A vezérgondolattal kapcsolatosan a tábort szervező MBK fő gondnokát, Minger Hajnalt kérdeztük aki először magát a témaválasztást indokolta majd röviden bemutatta a meghívott előadókat.

 

Az egész heti ígényes zenéért, a népzenei hagyományokat új stílusban feldolgozó Török testvérek voltak a felelősük, akik egyben a tábor fő zenei előadói is voltak, akiket a clevelandi közösség már ismerhet, mert a tavaly előtt léptek fel Szent Imre római katolikus templomban.

 

A zenei programot gazdagította Balla Sándor operaénekes és Balla Zsuzsanna zongorista, akik híres nótákkal szórakoztatták a közönséget.

 

Ugyanakkor a furulya nagy mestere Juhász Zoltán, népzenész, népzenekutató a Liszt Ferenc Zeneművészeit Egyetem népzene tanára nem csak furulya szólamokkal járult hozzá a tábor programjához, hanem népzene elméleti kérdésekre is adott választ előadásaiban.

 

Az idén lelki támaszt adó előadásra Mezei András atyát kérték fel, aki jelenleg a clevelandi Szent Imre római katolikus templom plébánosa. Előadásának fő gondolata az volt, hogy merjünk szembe menni az árral.

 

Az elmúlt 5 évben az Itt-Ott találkozón konzuli kabin is működött. A kihelyezett konzuli napok ötlete Dr. Bencsik Zita álma volt még amikor a NY-i főkonzulátus munkatársaként tevékenykedett. Ő most a Chichágói főkonzulátus főkonzulja. A konzuli kabint közösen Pálmai Zsuzsannával vezette.

 

Az idei Itt-Ott tábor egyik vendége Plájás Blanka volt aki Magyarországról érkezett hozzánk és ő volt az aki a találkozó logóját tervezte.

 

Az ITT-OTT találkozón a délelőtti előadások után lehetőség volt a felvetett gondolatok megvitatására, majd ezekről lehetett a délutáni strandolás vagy az esti kulturális műsorok és tábortűz melletti nótázás szüneteiben is elmélkedni. A délelőtti programmal párhuzamosan gyermekprogram volt a kicsik számára ahol az ifjabb korosztály szorgoskodott. Közös ebéd után tóparti pihenés, úszkálás és csónakázás várt a résztvevőkre. Az esti zenés, verses szórakoztató jellegű előadások után általában közös beszélgetések, nótázások tették dúsabbá a már élményekben gazdag napot.

Az idei Itt-ott találkozó is egy kellemes, kulturális értékekkel telített hét volt. Magyarságtudattal felvértezve térhetett mindenki haza, bizakodva hogy jövőre ismét találkozhatnak a Reménység tavánál.

A interjúkat készítette: Molnár Zsolt, Gazsó Orsolya, Veres Réka.

2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.