a Linden-i Pálinka Fesztivál önkénteseként

Milánnal két magyar fesztiválon is összefutottam szeptemberben az USA-ban. Először a Chicago-i Taste of Hungary Fesztiválon, ahol  2 napon keresztül segített a fesztivál lebonyolításában, s mókás sapkájában árulta a finom magyar gulyást.  Másodjára a lindeni Pálinka Fesztiválon, ahol Tanuljon meg magyarul 15 perc alatt címmel gyorstalpaló nyelviskolát tartott külföldieknek.   Milán a Délvidékről, Vajdaságból érkezett az USA-ba, mint a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasa. Öt évig tanársegédként dolgozott az  Újvidéki Egyetem Termeszettudományi kar, Földrajz Tanszékén. Célvárosa a pennsylvaniai 1500 lelket számláló Ligonier, ahol feladata a Bethlen Archívum állományának rendszerezése, kategorizálása és digitalizálása. Munkája során Pittsburgh-ban és Toledoban is fog kutatni. Mivel Délvidéken Milán is a magyar kisebbség tagjaként nőtt fel, ezért megérti azokat a problémákat itt Amerikában, amelyek vegyes házasságokban adódnak a nyelvhasználattal kapcsolatban. Együtt érez azokkal, akiknek a szülei nem adták tovább az anyanyelvet. Európában az vallja magát magyarnak, aki magyarul beszél, itt az USA-ban viszonyt nem csak a nyelv, hanem a hagyományok, a néptánc ápolása is kapocs lehet a magyarsághoz.

Milán meglepődött a Bethlen Archívum állományának nagyságán amikor először találkozott az összegyűjtött anyaggal.  kb. 20 évvel ezelőtt került át kategorizálva a levéltári állomány New Jersey-be, azóta sem a személyes könyvtári anyagok, sem a magyar református egyházzal kapcsolatos anyagok nem voltak rendszerezve, ezért nagy munka vár rá minden nap az állomány szelektálásában. Feladata hogy kiválogassa azokat a könyveket, amelyeket a Mikes Kelemen Program által szállítanak Magyarországba vagy a Kárpát-medencébe. Sok szépirodalmi művel is találkozik, illetve püspöki levelezési anyagokkal, s előkerülnek fényképek is, amelyeket próbálnak azonosítani. Rábukkant egy 1743-as kiadású vallási témájú könyvre is, illetve a levelezési archív anyagok között találkozott az argentinai magyar lelkészek levelezéseivel, akik az 1986-87-es árvíz során kértek segélyt Chaco-ból az amerikai magyaroktól. Jelentősebb kollekció gyűlt össze az Amerikában kiadott magyar lemezekből is, amely a magyar népzene értékét őrzik a magyar diaszpórában.

Sok sikert kívánunk Milánnak az izgalmas kutatáshoz!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.