Felemás eredménnyel zárult a máltai EU-csúcs. Az előzetes terv szerint egy pénzügyi alapot hoznak létre, ezzel támogatva azokat az országokat, amelyek a leginkább érintettek a migránsválságban. A megbeszéléseken egyebek mellett arról is szó volt, hogy szorosabb kapcsolatot kell ápolni Törökországgal, valamint az afrikai államokkal.

Az alap létrehozásával a válságot a gyökereinél igyekszik kezelni Európa. A pénzeket munkahelyteremtésre, valamint konfliktuskezelésre fordítanák. Az Európai Unió költségvetéséből elkülönítettek 1,8 milliárd eurót, a tagállamok azonban lényegesen kevesebbet, 81,3 millió eurót adtak a közös alapba. Ciprus, Görögország és Horvátország nem ajánlott fel pénzt. A legtöbb uniós vezető arra panaszkodott, hogy az összegyűlt pénz nem elegendő arra, hogy az afrikai országokat és Törökországot támogassák.

A csúcs egyik alapkérdése egyebek mellett a schengeni rendszer jelenlegi helyzete volt. Svédország az elmúlt időszakban határellenőrzést vezetett be a német-svéd határon, míg Szlovénia kerítést épít a horvát határszakaszra. A schengeni övezet megmaradásának egyik fontos pillére, hogy az Unió külső határainak védelmét meg kell erősíteni – mondta Donald Tusk az Európai Tanács elnöke.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének értékelése szerint, az uniós tárgyalásokon nem sikerült közelebb kerülni a megoldáshoz. Szerinte a megbeszélésen egymillió menekült áttelepítése is körvonalazódni kezdett. „A magyar álláspont nagyon világos. Nem akarjuk, hogy az Európai Unió úgy jöjjön el tárgyalni Törökországgal, hogy azt a benyomást kelti, hogy Törökország fogja őt megmenteni. Úgy nem lehet tárgyalni, hogy a másik fél azt gondolhatja, hogy ő az utolsó reménye az egyik tárgyalófélnek.”

A magyar kormányfő kifejtette továbbá, hogy az Unióból az akarat hiányzik ahhoz, hogy megállítsa a migránsáradatot. Orbán Viktor: „Fájdalmas, de be kell ismernünk, hogy néhány görög komphajókapitány a migráció elleni küzdelemben hatékonyabb, mint a 28 miniszterelnök többszöri találkozó után. Kiderült, hogy szemben azzal, amit a miniszterelnökök rendszeresen mondani szoktak, hogy a menekültáradat nem megállítható, amint a hajóskapitányok úgy döntöttek, hogy nem szállítják a migránsokat a szárazföldre, rögtön megszakadt az egész migrációs hullám.”

A magyar miniszterelnök péntek délelőtt találkozott Simon Busuttil-el, a máltai Nemzeti Párt elnökével. Megállapították, a helyzet átfogó, határozott, tartós rendezést igényel.

forrás: pannonrtv.com

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.