A Bocskai Rádió szeptember 16-i adásában Molnár Zsolt szerkesztő-műsorvezetőnk beszélgetett a 2018/19-es év új clevelandi ösztöndíjasaival, akik a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében érkeztek, hogy kilenc hónapig segítség az itteni közösség munkáját. Mindkét idei KCSP-s délvidéki: Miklós Melánia a Zentához közeli Tisza-parti faluból, Moholról származik, Patarica Edvin pedig az Újvidékhez közeli Temerinből.

Miklós Melánia és Patarica Edvin a Bocskai Rádióban

Melánia a gimnáziumi évei alatt Szegeden élt, majd egy rövid hazatérés után ugyanitt szerzett diplomát magyar szakos bölcsészként és tanárként. Az egyetem elvégzése után Budapestre költözött és színházaknál dolgozott, előbb a Bárkában szervezőként és szerkesztőként, majd a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok sajtófőnökeként, programszervezőjeként. Szabad idejében színházi elemzéseket írt, dramaturgként közreműködött előadások, verses estek létrehozásában, illetve tizenkét éve szerkesztette-vezette a Tilos Rádió színházi műsorát. Újságírói és sajtós tapasztalatai alapján választották ki a Kőrösi-ösztöndíjra, így került a Bocskai Rádióhoz. Először jár Amerikában, ami nagy hatást tett rá. Augusztus végén érkezett, s már el is kezdte a munkát. Elsősorban rádiónk csapatát erősíti majd tapasztalataival: interjúkat készít, beszámolókat ír az eseményekről, több rovatot szerkeszt a műsorban, részt vesz az élő adásokban és a webes feladatokba is besegít. A clevelandi magyar közösség befogadóan és kedvesen fogadta, ami jó érzéssel töltötte el, így bizakodóan néz az elkövetkező időszak elé. A Bocskai Rádión kívül is segíti majd a magyar közösségek munkáját, elsősorban tartalmi kérdésekben: szövegekkel, fordítással, ünnepi műsorokkal kapcsolatban fordultak már hozzá a szervezetek, de szükség esetén helyettes óraadást is vállal a Magyar Iskolában.

Edvin vajdasági cserkészként tavaly kapott lehetőséget, hogy tanulmányi ösztöndíjasként részt vegyen a clevelandi cserkészek nyári munkájában. Akkor két hónapot töltött városunkban, megismerkedett a közösséggel és itt találkozott KCSP-ösztöndíjjal is. Érezte magában az elhivatottságot, hogy folytassa küldetését, és a sikeres pályázást követően – a beszélgetés előtt két nappal – újra Clevelandbe érkezett. Az Egyesült Magyar Egyletek munkáját segíti majd, jelenleg a felmerülő igények szerint osztja be az idejét és a munkatervét. Mindketten lelkesen és nyitottan készülnek a feladataikra. Munkájukhoz sok sikert és szép élményeket kívánunk!

Melánia bemutatkozó anyaga a KCSP-honlapon:
https://www.korosiprogram.hu/osztondijasaink/miklos-melania

Edvin bemutatkozó anyaga a KCSP-honlapon:
https://www.korosiprogram.hu/osztondijasaink/patarica-edvin

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.