“Elindulni és hazatérni!” mottóval érkezett észak-amerikai körútra rádiónk meghívására és szervezésében a magyar televízió népszerű honismereti, turisztikai műsora, a Hazajáró. A hét éve futó magazin kéthetente jelentkezik az anyaországon kívül forgatott 26 perces epizódokkal. A műsor három alappillére: a természeti szépségek bemutatása, a magyar kultúrtörténeti emlékek felkutatása és a határon túli magyarok mindennapjaiba való betekintés. Eddig 220 adást készítettek el, s mint mondják, még előttük van legalább ugyanennyi.

Molnár Zsolt kalauzolja a Magyar Kultúrkertben a Hazajáró műsorvezetőit, Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort

A Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas magazin 6 fős stábja most először járt a tengerentúli magyar diaszpóra közösségeiben. A csapat a kéthetes utazás alatt ellátogatott Chicagóba, Detroitba, Clevelandbe, Buffalóba, Torontóba, Washington DC-be, New Brunswickbe és New Yorkba. Számos magyar eseményen részt vettek: egyházi szertartásokon, cserkésznapon, mulatságokon, meglátogattak magyar emlékhelyeket, templomokat, de arra is szakítottak időt, hogy felfedezzék a turisztikai nevezetességeket és a természeti látványosságokat. Mindenhol tartottak közönségtalálkozót, adományt gyűjtöttek a helyi fiataloknak, beszélgettek az érdeklődőkkel.

Interjú Mezei András atyával a clevelandi Szent Erzsébet templomban

Az amerikai magyarok minden városban nagy szeretettel fogadták a stábot. A hazajárók bevallása szerint előzetesen nem gondolták, hogy ilyen erős közösségekkel találkoznak, ezért az, ahogy az itt élők őrzik nemzeti öntudatukat, számukra is komoly megerősítést jelentett. A körút során forgatott anyagból készülő extra részeket januárban vetíti majd az M5, illetve a Duna Televízió.

A turné végén küldetésükről, céljaikról és friss élményeikről kérdezte rádiónk szerkesztő-műsorvezetője, Molnár Zsolt a Hazajáró készítői közül Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor műsorvezetőket és Moys Zoltán rendezőt.

Forgatási szünet a Kultúrkertben: Moys Zoltán rendező és Tóth József hangmérnök

Moys Zoltán szerint nagyon fontos misszió a messzire szakadt nemzetrészekre való odafigyelés, hiszen az itt szerzett tapasztalataik alapján a diaszpórában hasonló folyamatok működnek, mint a szórvány területeken. Szabó Dezsőt idézte, aki szerint “minden magyar felelős minden magyarért”, s e küldetés jegyében fogalmazta meg a Hazajáró céljait. Mivel a személyes kapcsolatok erősítésében látják a nemzet megmaradásának zálogát, terveik szerint a jövőben ezirányú lépéseket is tesznek: civil szervezetük hidat kíván képezni az elszakított területek között, hogy nyomukban minél többen induljanak útnak megismerni a kisebbségben élő társaikat. Ennek érdekében a Hazajáró Honismereti és Turisztikai Egylet számos rokon szellemiségű intézménnyel köt megállapodást, hogy kölcsönösen erősítsék az összetartozást. A Bocskai Rádió az első Kárpád-medencén túli szervezet, amellyel e jelképes szövetség megköttetett.

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Interjú a Hazajárókkal az amerikai turnéjuk kapcsán

A Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas magazin stábja először járt a tengerentúli magyar diaszpóra közösségeiben, ahonnan rengeteg élménnyel és több adásnyi forgatott anyaggal tértek haza. A Hazajáró csapata a legnagyobb amerikai magyar közösség, az Ohio állambeli Clevelandben működő Bocskai Rádió meghívására érkezett az Egyesült Államokba és Kanadába, hogy népszerűsítve filmes sorozatát, erősítse a nemzet összetartozását.Vonatkozó cikkünk: https://www.bocskairadio.org/interju-a-hazajarokkal-az-amerikai-turnejuk-kapcsan/

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 23, 2018

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.