Vannak arra utaló jelek, hogy az a rakéta, amely Lengyelországban kedden becsapódott és két embert megölt, egy ukrán légvédelmi rakéta volt – írja az MTI, Joe Biden amerikai elnök G20-csúcstalálkozón elmondott beszédéből idézve.

Az amerikai elnök (magyar idő szerint) hajnalban még csak annyit mondott, valószínűtlen az első vizsgálatok szerint a röppálya alapján, hogy Oroszországból lőtték volna ki a rakétát.

Most ennél többet is elárult: konkrétan egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt.

(Mandiner)

Az Associated Press hírügynökség amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számol be, hogy az első megállapítások szerint

a Lengyelországba csapódott rakétát az ukrán erők lőtték ki egy érkező orosz rakétára.

A lengyel külügyminisztérium kezdetben „orosz gyártmányúnak” minősítette a rakétát, de mint a Guardian diplomáciai szerkesztője, Patrick Wintour beszámolt róla, ez az Ukrajna birtokában lévő Sz-300-as föld-levegő rakétát is jelentheti.

Korábban Joe Bident arról kérdezték, hogy a rakétát Oroszországból lőtték-e k, ő azt mondta: „Vannak előzetes információk, amelyek ezt vitatják. Nem akarok ilyet mondani, amíg nem vizsgáljuk ki teljesen. De a röppályája alapján valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték ki”.

Közben már a lengyel sajtóban is beszámoltak arról, hogy feltehetően ukrán rakéta okozta az incidenst, a wpolityce.pl azt írja, tévedésből csapódhatott be a lövedék Lengyelország területén.

(Mandiner)

Biden és Duda egyeztetett a lengyelországi rakétaincidensről

Az Egyesült Államok teljes támogatását ajánlotta fel Joe Biden elnök a lengyel területen történt robbanások vizsgálatához Andrzej Duda lengyel államfőnek kedden, miután a feltételezések szerint orosz gyártmányú rakéta csapódott be az ukrán határhoz közel, két lengyel halálát okozva.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden telefonbeszélgetést folytatott Dudával, amelyben kinyilvánította részvétét az emberéletek elvesztése miatt, és megerősítette az Egyesült Államok „megingathatatlan elkötelezettségét” a NATO iránt.

Andrzej Duda tájékoztatta az amerikai elnököt az incidenssel kapcsolatos lengyel értékelésről – áll a washingtoni idő szerint kedden este kiadott dokumentumban.

Joe Biden a telefonhívás idején az indonéziai Bali szigetén tartózkodott a G20 csoport csúcstalálkozóján.

A Fehér Ház bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök kérésére a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam-, illetve kormányfők közül többen – így az európaiak, valamint a kanadai és a japán miniszterelnök – szerdán külön is tárgyalnak a történtekről.

Kedden délután a lengyel területet érintő incidens nyomán az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy szükség esetén az Egyesült Államok „meg fogja védeni a NATO területének minden négyzetméterét”.

Pat Ryder tábornok rendkívüli sajtótájékoztatón azt közölte, hogy az Egyesült Államok Európában állomásozó csapatainak biztonságát érintő kérdéseket nagyon komolyan veszik, és folyamatosan nyomon követik a Lengyelországból érkező jelentéseket.

Lloyd Austin védelmi miniszter a lengyel védelmi tárca vezetőjével tervezett egyeztetést az esetről és annak lehetséges következményeiről.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.