Bogdan Aurescuval Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyalt a Karmelita kolostorban. Korábban Szijjártó Péterrel egyeztetett a román külügyminiszter.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Bogdan Aurescuval Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyalt a Karmelita kolostorban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j2) és Bogdan Aurescu román külügyminiszter (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2022. november 15-én. Mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2)Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Korábban Szijjártó Péter tárgyalt a román külügyminiszterrel

Románia felől a jövőben 2,5 millió köbméter gáz importálásra lesz lehetősége Magyarországnak, valamint zöld áram is érkezhet az országon keresztül Magyarországra – többek között erről beszélt Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter a budapesti találkozójukat követően. Magyarország támogatja Románia schengeni csatlakozását. A két ország között pedig közös kereskedelmi kamara jön létre a jövőben

Bogdan Aurescu arról beszélt, hogy dinamikusak a magyar-román kapcsolatok. Idén lesz 20 éve, hogy aláírták a magyar és román kormány közötti stratégiai partnerségi nyilatkozatot – tette hozzá. Románia minden együttműködési lehetőséget megragad a konkrát projektek területén – mondta Aurescu. A jövőben hatákonyabb lehet a párbeszéd a felek között főleg gazdasági és infrastrukturális téren. A román külügyminiszter kijelentette, 2021-ben 11 milliárd euró volt a két fél között a kereskedelem mértéke. Ebben az évben 32 százalékkal növekedett a két fél közötti kereskedelem a korábbi időszakhoz képest.

Egy közös román-magyar kereskedelmi kamara jön majd létre a gazdasági együttműködés további fejlesztése érdekÉben.

Aurescu bízik benne, hogy ezt a kamarát a kovetkező látogatása során avathatják fel Budapesten.

A román külügyminiszter kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy Románia mindig is támogatta Magyarország és a bizottság tárgyalásait. Bízik benne, hogy megtalálják a felek a legjobb megoldást, hogy Magyarország megkapja az őt megillető pénzeket.

Bővebben az Origon olvashatnak a találkozóról.

A találkozó előtt a Krónika Románia diplomáciai nagyüzemet folytat a schengeni csatlakozás érdekében címmel arról írt, hogy az utóbbi időben a korábbinál intenzívebbé vált a diplomáciai szintű magyar–román együttműködés, ami vélhetően Bukarest schengeni csatlakozásának előtérbe helyezésével van összefüggésben.

(Origo / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.