Washington kedden hivatalos értesítést küldött az ENSZ-nek a párizsi klímaegyezményből való kilépési szándékáról, miután Donald Trump elnök a gazdaságra nézve károsnak minősítette a 2015-ben még hivatali elődje, Barack Obama által aláírt megállapodást.

Akkor az amerikai kormány elkötelezte magát, hogy a 2005-ös szinthez képest 26-28 százalékkal mérsékli az üvegházhatású gázok kibocsátását 2025-ig. Trump már 2016-os választási kampányában haszontalannak minősítette az egyezményt, és fogadkozott: kilépteti országát. A folyamat várhatóan egy évig tart, így éppen a jövő évi elnökválasztás idején zárul le. „Az Egyesült Államok büszke arra, hogy a világban élen jár a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, támogatja a rugalmas cselekvést, növeli gazdaságát és biztosítja az energiát a polgárainak. A mi modellünk reális és gyakorlatias” – írta Twitter-bejegyzésében Mike Pompeo külügyminiszter.

Az EU szorosabb összetartást akar Washington kilépése után

Európai vezetők aggodalmukat fejezték ki a lépéssel kapcsolatban, miközben az EU kész erősíteni az együttműködést a többi aláíróval – hangsúlyozta Miguel Arias Cañete, az Európai Bizottság éghajlat- és energiapolitikáért felelős tagja. Az EU illetékes miniszterei és vezetői kiábrándultan nyilatkoztak az amerikai lépésről. – Az Egyesült Államok kivonulása azt jelenti, hogy a maradóknak fokozniuk kell az együttműködést. Folytatni fogjuk a munkát az amerikai szövetségi államokkal, városokkal és civil szervezetekkel – közölte Krista Mikkonen, az EU soros elnöki tisztét ellátó Finnország környezetvédelmi minisztere. Az éppen a sanghaji nemzetközi vásáron részt vevő Emmanuel Macron francia elnök szerint az országoknak inkább növelniük kellene vállalásaikat a kibocsátás csökkentése érdekében. Kifejtette: az EU és Kína együttműködése ezen a téren meghatározó. Macron és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő közös közleményt készült kiadni a párizsi klímaegyezmény visszafordíthatatlanságáról. A washingtoni kormányzat döntése ellenére számos amerikai szövetségi állam, például Kalifornia és New York is fokozni akarja erőfeszítéseit a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, ahogyan számos vállalat is erős nyomásnak van kitéve a fogyasztók részéről ezen a téren.

(Mártonffy Attila / Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.