Nagy örömet jelentett Cserháti Ferenc püspök úr öt napos látogatása a clevelandi magyarságnak. Április 21-én, csütörtökön érkezett meg városunkba, a New Jersey államban található Passaic városból. A fárasztó utazás után, további zsúfolt napok előtt állt a püspök úr, mivel nagyon sok helyre ellátogatott.

Péntek délelőtt találkozott a Clevelandi Egyházmegye püspökével, Főtisztelendő Richard G. Lennon püspök úrral aki   megköszönte Ferenc püspöknek azon fáradozását, amit a külföldön élő magyarok lelkigondozása ügyében tesz, jelen esetben a Szent Imre templom ellátásában. 2013. júliusában elhunyt Siklódi Sándor plébános halála után magyar pap nélkül maradt ez a templom. Az igény eljutott többek közt Dr. Márfi Gyula veszprémi érsekhez, aki ezek után Mezei András atyát elengedte a clevelandi magyarok lelkigondozására. Cserháti püspök úr is viszonozta köszönetét Lennon püspöknek, hogy lehetővé tette a magyarok lelkigondozását anyanyelvükön. A beszélgetés második felében Lennon püspök biztosította Cserháti püspököt arról, hogy ameddig igény lesz magyar hívek lelkigondozására, azt ő mindig lehetővé teszi.

Péntek délután látogatást tett a Clevelandi Magyar Múzeumban, ahol lelkes önkéntescsapat várta a püspöki látogatást. Kézdi Sándor múzeum igazgató körbevezette a gazdag tárlaton, amit végignézett, de leginkább a gazdag könyvgyűjtemény kötötte le a püspök figyelmét. Elismeréssel volt az önkéntesek iránt, akik szívvel-lélekkel őrzik magyar örökségünket.

Péntek este bérmálási megbeszélést – főpróbát tartott a hét jelöltnek, akiknek kiszolgálta a bérmálás szentségét a vasárnapi szentmise keretében.

Mindezek után találkozott a clevelandi cserkészekkel a Cserkészházban, ahol mintegy száz cserkész volt jelen a szokásos péntek esti cserkészfoglakozáson. Bátorította a cserkészeket és vezetőit, hogy őrizzék a Szent István-i örökséget.

Szombaton találkozott a Szent Imre Plébánia munkaközösségével: az Egyházközségi Képviselő Testülettel, a Pénzügyi Testülettel és az Oltáregylet asszonyaival.  A püspök úr megköszönte mindenkinek a munkáját, akinek szívügye a közösség megmaradása és szolgálata.

Mindenki nagy odaadással készült a vasárnapi bémálási szentmisére, amelyre lelkesen felkészültek a bérmálkozandók, a templom orgonistája a kórussal, az ifjúsági csoport és természetesen az Oltáregylet is.

A templom megtelt örömteljes szívvel imádkozó és éneklő hívekkel. Az ünnepi szentmisét szebbé tették a cserkészek valamint a Regősök ünnepi népviseletbe való öltözése. A püspöki látogatás csúcspontja a bérmálási szentmisén elmondott ünnepi beszéd volt. A szentmise utáni fogadáson megjelent Gary D. Yanus, az egyházmegye általános helynöke,  aki a plébánia válságos időszakában irányította a magyar közösség életét.

CserhatiFerenc
Forrás: CSBK

Hétfőn Cserháti püspök ellátogatott a clevelandi Szent Erzsébet Magyar templomba, ahol imádkozott az egyházközség híveiért és lelkipásztoraiért, és találkozott Antal András plébánossal. A délutáni órákban hozzájuk csatolódott Mezei András atya is ahol további  beszélgetést folytattak a clevelandi magyarság helyzetéről, jövőjéről az esetleges nehézségekről és lelki gondozásáról. Délután folyamán ellátogattak a Szent Kereszt Temetőbe, ahol Siklódi Sándor atya nyugszik és imádkoztak lelki nyugalmáért.

Hétfőn este még csomagolás előtt a püspök úr kedvesen fogadta a Bocskai Rádió munkatársát is, akinek készségesen válaszolt néhány fontos kérdésére.

Kedden reggel Cserháti püspök tovább folytatja utját East Chicagoba.

Mezei András atya

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.