A clevelandi Magyar Kulturális Parkba Liszt Ferenc koncertet hirdettek június utolsó vasárnap délutánjára. Június 25-én, a rendkívüli szabadtéri eseményt kitűnő időjárási körülmények között sikerült megtartani. A mélykék égbolton hófehér vatta-felhők úsztak, ezüstös fénnyel sütött a nap, sugárzásának erejét épp kellemesre tompították a meg-meglóduló fuvallatok. Két óra körül, amikor a helyszínre érkeztünk, a nézőtér fehér kempingszékei többnyire megteltek, voltak akik a környező árnyékos, füves helyre telepedtek. Az előtérben, egy frappáns kis fehér sátor alatt, már készen állt a zenészek pódiuma, a mikrofonok és hangsugárzók állványaival.

Pontban két óra húsz perckor a himnuszokat énekeltük el tiszteletteljesen, az intonálást Ted Horváth vezette. Carolyn Balogh köszöntötte a megjelenteket, majd elsorolta a Magyar Park aktuális fejlesztési munkálatait, valamint az idei nyári és őszi kulturális programokat. Az aznapi rendezvényt Bob Kita rádióbemondó vezette fel, bemutatva Vera Holczer zongoraművészt. Ezt követően a művésznő szólt az általa alapított Aurora Zeneiskoláról, és a tanoda itt fellépő diákjairól. Kedvesen tudtára adta a közönségnek azt is, hogy bár Liszt Ferenc nevét választották a koncert címéhez, de megszólalnak majd Bartók Béla számok is, és egy hozzánk, magyarokhoz közel álló Brahms muzsika.

Vera Holczer – Forrás: clevelandpeople.com

Az előadások folyamát öt zenei blokk alkotta. Erőteljesen indult és megkapó volt mindjárt a nyitány, a „Magyar táncok” Bartók darab, majd a szívhez szóló és az érzelmeket megmozgató Este a székelyeknél című ugyancsak Bartók szerzemény – Jimmy Thompson hegedült, zongorán az igazgatónő kísérte.

Két Liszt zongoramű következett ezután: a 6. Magyar rapszódia és a Vigasztalások (Consolations) ciklus népszerű 3. darabja; a desz-dúrban írt széles ívű, szárnyaló témát Ruth Logan zongorista kellő érettséggel bontotta ki.

Daléneklés következett ezután, Hannah Flower fiatal kora ellenére meglepő dinamikával szólalta meg a Heinrich Heine, Die Loreley c. versére írt Liszt balladát.

Vera Holczer és Hannah Flower – Forrás: clevelandpeople.com

A műsorfolyam negyedik blokkjában Vera Holczer zongorázott, a Vándorévek címet viselő Liszt-ciklusból a Genfi harangok-at adta elő, azt követően pedig a Paganini-etűdök sorozat 2.,  Esz-dúrban írt darabját. A brilliáns skálamenetek és szédítő iramú oktávok eljátszása minden kor művészeinek komoly erőpróbája…

Vera Holczer Budapesten született és nagyon korán kezdte zenei tanulmányait. Az Ifjú zongoristák versenyé-nek első díjasaként került a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba – mindeközben odahaza és Németországban szólókoncertezett. 1996-ban nyert felvételt a világklasszis zongorista és tanár Vitaly Margulis osztályába, Los Angelesben, a Kaliforniai Egyetem. 2000-ben költözött Cleveland-be, továbbképzést szerezni az itteni Zenekonzervatóriumban. Előadói karrierje mellett mind nagyobb elhivatottságot érzett a tanításra, ilyenképpen alkotta meg és vezeti az Aurora Zeneiskolát.

A Magyar Kulturális Park Liszt-koncertjének befejező zenei blokkjában a 13 éves Brian Harper játszott, először Liszt Vándorévek ciklusnak második, a Wallenstadti tónál címet viselő darabját, majd Bartók Szonatinájából a Dudások című tételt. Ezt követően egy fiatal hölgy, Rochelle, adta elő csellón Johannes Brahms Magyar táncok, eredetileg zongorára írt művét.

A koncert pontosan egy órát tartott. Az előadók felé, akik mindahányan kivívták a hallgatók tetszésnyilvánítását, Bob Kita rádiós mondott köszönő szavakat és nyújtott át virágot a vezető-szervező művésznőnek, Vera Holczernek. A mintegy 150-170 fős közönség szép zenei élménnyel gazdagodva távozhatott június 25-én, a hónap utolsó vasárnapjának délutánján a clevelandi Magyar Kulturális Parkból.

Id. Szilágyi László

Bob Kita köszönetet mond az előadóknak – Forrás: clevelandpeople.com

 

Vera Holczer – Forrás: clevelandpeople.com

További képek és angolnyelvű beszámoló olvasható a clevelandpeople.com portálon.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.