Dr. Bognár Béla 2019. szeptember 24-én, 88 éves korában elhunyt

Dr. Bognár Béla a Wright State Egyetem nyugalmazott professzora 2019. szeptember 24-én, 88 éves korában elhunyt.Emlékadományukkal a Bognár Család Magyar Ösztöndíj Alapot kérik, hogy támogassák.A megemlékező gyászszertartás Dayton, Ohió közelében lesz megtartva. Pontos dátum és időpont a későbbiekben lesz közzétéve.Emléke legyen áldott!

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Friday, October 4, 2019

A hozzátartozók mély fájdalommal tudatják, hogy Dr. Bognár Béla a Wright State Egyetem nyugalmazott professzora 2019. szeptember 24-én, 88 éves korában elhunyt.

Dr. Bognár Béla

Dr. Bognár Béla 1931. szeptember 20-án született Magyarországon Zalamegye Pákod községében. A veszprémi Piarista gimnáziumban tanult míg a Kommunista rezsim bezárta az intézményt, majd a Győri Révai gimnáziumban fejezte be középiskolai tanulmányait. Álma az volt, hogy Latin és Magyar tanár legyen, de tanári képzést csak a Pécsi matematika és kémia tanárképző szakára kapott engedélyt. Egy év után a budapesti Eötvös Lóránd Egyetemen folytatta tanulmányait.

1945-ben több társával együtt kirúgták az egyetemről, a kommunista rezsim által nem engedélyezett csoportos tevékenysége miatt. Győrben talált munkát magának az EDASZ gyárban, ahol 1956-ig dolgozott és futballozott a gyár csapatában. Későbbiekben visszaköltözött Budapestre és volt osztálytársaival csatlakozott a Petőfi Körhöz.

ReklámTas J Nadas, Esq

1956. október 23 és november 23-között részt vett az orosz megszállók elleni harcban. Ő a Soroksári és Üllői utcák harcaiban vett részt. November 10-én hazament Zalába, hogy elvegye Francia szótárát, imakönyvét és síbakancsát, hogy másnap 1956. november 11-én Ausztria felé átlépje a határt, és a belgiumi Leuven városban egy új életet kezdjen.

Dr. Bognár Magna Cum Laude kitüntetéssel 1961-ben befejezte egyetemi tanulmányait a Ecole Social de Louvain egyetemen. Belgiumban házasságot kötött Andrea Vandermotte-el, és két fiuk született. Majd Amerikába kivándoroltak, ahol a Wisconsini Egyetemen mesteri és doktori fokozatot nyert gerontológia, azaz öregkorral foglalkozó tudományág szakterületén. Folytatta tanulmányait és tanúsítványokat kapott a szellemi egészség és öregedés szakterületein  Berkeleyben és Dél Kaliforniai egyetemeken.

1974-től több nemzedék szakembereit tanította a szociális munka és öregedés területein, és több publikációja és szakkönyve jelent meg ezen területeken. 15-éven keresztül tanácsadója volt az Ohioi Egészségügyi Minisztériumnak az öregkor tudománya szakterületén. 1988-ban az öregkor tudománya tanítóinak díját kapta meg az Ohiói Tanítók Szervezetétől.

1999-ben Dr. Bognár és második felesége, April Bognár létrehozták a Bognár Család Magyar Ösztöndíj Alapot amellyel elszakított területeken élő különleges képességű magyar diákok egyetemi tanulmányait támogatták a Kárpát-medencében és Amerikában.

A Bognár házaspár kérésére 2014-ben az Amerikai Magyar Koalíció átvette az Ösztöndíj Alap ügyintézését. Az Alap létrehozása óta több mint 700 ezer dollár ösztöndíjat osztott ki 255 magyar diáknak. A támogatást az amerikai magyar közösségtől, szervezetektől és egyházaktól gyűjtötte, valamint a Dorris Buffett asszony Sunshine Lady Alapítványától.

2015. augusztus 20-án Dr. Bognár a Magyar Kormány Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével volt kitüntetve.

Dr. Bognár Bélát gyászolja felesége April és két fia Steven és John és azok feleségei Julia és Jennifer, mostohalánya Melissa, unokái Lola és Lela, valamint dédunokái Beau és Dory.

Emlékadományukkal a Bognár Család Magyar Ösztöndíj Alapot kérik, hogy támogassák.

A megemlékező gyászszertartás Dayton, Ohió közelében lesz megtartva. Pontos dátum és időpont a későbbiekben lesz közzétéve.

Emléke legyen áldott!

Forrás: hacusa.org

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.