Dr. Puskás Judit Charles Goodyear aranymedál díjjazott

Szerdán, azaz 2017. április 26-án tartotta a Rubber Division amerikai székhelyű, kémiai kutatásokat támogató szervezet a 191. tudományos konferenciáját és díjátadó gáláját itt, Clevelandben. Ennek keretében egy kiemelkedő magyar kutatónőt jutalmaztak a szakterületén széles körben elért eredményeiért és felfedezéseiért a 2017-es év Charles Goodyear aranymedállal, amelyet a Rubber Divison támogatott és ezen konferencia elismerések közt a legkiemelkedőbb.

Ez a kutató, aki munkája során többek közt a Nobel díjas Oláh György mellett is tanulhatott és tevékenykedhetett, nem más, mint dr. Puskás Judit, akire nem csak a helyi magyarok és a kutatótársai lehetnek büszkék, hanem méltán nevezhetjük nemzetünk egyik kiemelkedő büszkeségének is.

Dr. Puskás Judit jelenleg az Akroni Egyetemen tanít professzorként és végzi tovább a fiatal tehetségekből álló kutatócsoportjával a laboratóriumában a polimérfejlesztés és technika világában a kutatásait.

Felsőfokú tanulmányait a budapesti Műszaki Egyetemen kezdte és itt szerzett mesterfokú képesítést 1977-ben organikus és biokémiai mérnök szakon, majd 1985-ben Ph.D. képesítést szerzett a gumi és plasztik kutatásban. A későbbiekben a kutatásaiból több mint 350 publikációt adott ki. Többek közt tagja volt az Intel 8080 chip kutatócsoportjának, foglalkozott az élő polimér kutatással, több egészségügyi kutatást is folytatott többek közt az érszükület ellen, illetve a mellrák ellen végzett komoly kutatásokat és fejlesztett ki különböző eszközöket, ugyanakkor különböző implantátumok beültetését segítő kémiai eszközöket is fejlesztett ki.

Dolgozott már Magyarországon, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államok több területén is mint egyetemi oktató, de kutatásokat végzett ezen országok mellett még Brazíliában és keleten is. Később megalapította a BioMERG alapítványt, s egyben kutatócsoportot, aminek része a BCIF, amely kutatócsoport munkájának fő célja a mellrák elleni küzdelem.

Jelenleg az Akroni Egyetem keretein belül helyezkedik el, mint tanár és kutatásvezető professzor. Ahogy ő maga is megjegyezte ő az egyedüli nő, aki ezen az egyetemen ezen a területen és ilyen magas szinten helyezkedik el.

A több kémiai és tudományos cég, illetve kutatóintézet által támogatott Science and Technology kitüntetések sorában, amely nemzetközi szinten is nagy elismeréssel bír, tehát méltán kapta a legmagasabb elismerést a professzorasszony.

A kitüntetés átadása után így fogalmazott dr. Puskás Judit: „már több elismerésben és kitüntetésben volt részem és több díjat is megnyertem a kutatásokra, de ez egészen más: ez a munkám megkoronázása.” Illetve viccesen megjegyezte: „ez a medál és elismerés számomra az amarikai álom beteljesülése.”

A kitüntetés után egy tudományos konferenciára került sor, ahol a nap díjazottjai mutatták be röviden eddigi munkásságukat és jelenleg folyó tevékenységüket és jövőbeni céljaikat. Dr. Puskás Judit ezen előadását főképp a családjának ajánlotta, anyai nagyanyjának és kisunokájának – s itt megjegyezte, hogy a fiatalságban a jövő és ezen kutatások és fejlesztések is a jövőt kívánják szolgálni.

Elismerésünket fejezzük ki és büszkeségünket, hogy egy honfitársunk ilyen magas eredményeket ért el nem csak hazai szinten, hanem már évtizedek óta külföldön és így nemzetközi szinten. Ugyanakkor további sikeres munkát kívánunk!

A díjazottak névsorát ezen az angol nyelvű honlapon találhatják meg az érdeklődők. Illetve dr. Puskás Judit munkásságáról bővebben a BIOMERG.ORG oldalon olvashatnak.

Comments are closed.