Október 20-án este immár 22. alkalommal rendezte meg a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat a jótékonysági borvacsorát, amelynek a bevételéből és tombolájából befolyó összeggel a vendégek minden évben a Clevelandi Magyar Múzeum működését támogatják.

A Canterbury Golf Club mintegy 15 perc autóútra található a John Carroll Egyetemtől, ahol szombaton a Magyar Nemzeti Táncegyüttes teltház előtt mutatta be a Spirit of Hungary 1848 című előadását. Az 1956-os szabadságharcról is megemlékező színvonalas folklórprogram után többen egyenesen a Vintner Dinner helyszínére tartottak, hogy a magyar kultúra jegyében eltelt délutánt egy helyi magyar közösségi rendezvénnyel koronázzák meg. S nem is akármilyennel: a Clevelandi Magyar Múzeum fenntartását támogató, közkedvelt jótékonysági vacsorán idén is jobbnál jobb magyar borokat kínáltak a kitűnő fogásokhoz.

Az esős idő ellenére is sokan, mintegy 120-an vettek részt az eseményen, ami – mint később Mészáros Andreától, a Múzeum döntéshozó testületének tagjától megtudom – rekordnak számít. Mi, a Bocskai Rádió képviseletében a táncegyüttes fellépésével kapcsolatos ügyintéznivalók miatt késve érkeztünk a kissé eldugott, ám csendes és elegáns helyszínre. Így sajnos lemaradtunk a köszöntő beszédről és a fogadásról, amikor két teremben is szólt a kellemes muzsika – az elmondások szerint Gaetano Parks clevelandi zongoraművész az egyikben, a mindig kitűnő Harmonia zenekar a másikban játszott könnyedebb szalonzenét -, miközben a vendégváró falatokat, pogácsát és az első bort kínálták. A vacsoránál aztán nyolcfős, kör alakú asztaloknál foglaltak helyet a résztvevők, akik mind az ünnephez méltó ruhát, illetve öltönyt viseltek. Elegáns hölgyek és urak beszélgettek a Golf Club faborítású, szőnyegezett, ezáltal melegséget sugárzó, az arany és a zöld színeivel ízlésesen dekorált dísztermében. A vacsorát szinte észrevétlenül szolgálta fel a fiatal pincérekből álló személyzet, miközben a Harmonia hangulatos tánczenéket játszott aláfestésként.

A szervezők most is nagy gondot fordítottak a menüre. Az előétel salátatál volt, a főétel lazac- vagy sertésszelet, a vegetariánusoknak töltött tök, a desszertet pedig a híres clevelandi magyar pék, Mezősi Lajos készítette: háztető szeletet, egy kis gesztenyével megbolondítva. A borokat a mátrai, a soproni és a tokaji borvidék kézműves pincészeteiből válogatták, öt különböző tételt. A Patricius Borház 2015-ös Tokaji furmintja nyitotta az estét, majd ennek a késői szüretelésű, 2012-es változata zárta. Közben Szőke Mátyás mátrai Irsai Olivérjét és Szürke barátját kóstolhattuk, az este legérdekesebb bora azonban a soproni Pfneiszl Pincészet 2014-es Távoli világok névre keresztelt cuvée-je volt, amelyet a magyar mellett Ausztráliából, Új-Zélandról, Olaszországból és Dél-Amerikából hozott szőlőfajtákból házasítottak. A finom ételeknek és a jó boroknak köszönhetően a hangulat hamar feloldódott. A mindenféle korosztályból álló társaság jól szórakozott a tombola alatt, magyarnótákat húzattak, eszmét cseréltek, beszélgettek. Idén mintegy 30 ajándéktárgy-felajánlás érkezett a sorsolásra, köztük értékes ékszerek, festmények, kerámiák.

Mary Jane Molnar

Az est tiszteletbeli vendége idén az Észak-kelet Ohioi Magyar Kulturális Központ volt, amelynek elnöke, Mary Jane Molnar beszédet és köszönetet mondott a kiemelt figyelemért. A Vintner Dinner szervezői indoklásuk szerint azt a munkát értékelték, amelyet a klub a magyar közösségi élet fenntartásáért tesz. Egyrészt a rendezvényeikkel, ahol szintén minden generáció összegyűlik, hogy együtt ünnepeljen, másrészt a megújuló helyiséggel, amelyet készségesen bocsátanak a közösség tagjainak rendelkezésére a saját eseményeik lebonyolításához is.

A vacsorán részt vett Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Pálmai Zsuzsanna chicagói közösségi diplomata és konzul, Böjtös László tiszteletbeli konzul, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, Zsuráfszky Zoltán, valamint a clevelandi magyar egyesületek vezetői és sokan mások. Tartsák meg jó szokásukat!

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.