Mostantól az interneten mindenki számára hozzáférhető, kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa. A katonahoseink.militaria.hu oldalt hétfőn mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára hangsúlyozta: ez a nap a honvédekről szól, de az egész magyar nemzet számára ünnep.A honvédelem ügye nemzeti ügy – mondta, majd hozzátette, hogy az egész Európában egyedülálló vállalkozással, több mint nyolc évig tartó digitalizáló és feldolgozó munka eredményeképpen

összesen 1 538 818 magyar honosságú katona adatsorát tartalmazza az oldal.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a honvédelmi és haderő-fejlesztési terv végrehajtása mellett elsődleges fontosságú kegyelettel és tisztelettel fordulni azon katonák felé, akik életüket áldozták a hazáért. Megjegyezte, nem csak beszéltek az emlékezés fontosságáról: az elmúlt években 370 hősi temető, 26 710 sír újult meg, továbbá számos új sír és emlékhely létesült.

Németh Szilárd kitért arra, hogy napjainkban is látható, mennyire fontos a katonai gondolkodás, illetve a rendszerezett, fegyelmezett intézkedések végigvitele a társadalomban. Napjainkban, amikor egy láthatatlan ellenséggel kell szembenézni, a Magyar Honvédség példamutatóan helytáll: a koronavírus-járvány első hullámában szükséges feladataikat a második hullámban is ellátják a katonák – mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára részletezte, hogy ilyen mértékű tényfeltárásra nem nagyon volt példa nemcsak Magyarországon, de más országban sem. Az adatbázisban szereplők hősök, és a hősiességükhöz kétség sem fér: a hazájukért küzdöttek, képesek voltak életüket is feláldozni.

Az első világháborúnak óriási veszteségei voltak. Nincs Magyarországon olyan család, amelyben felmenő, rokon ne vett volna részt az első világháborúban. Ezért is fontos a most indult oldal, mert az méltó kegyelet a hősök számára, egyúttal a magyar családok számára lehetőséget nyújt arra, hogy büszkék lehessenek hozzátartozójukra

– mondta Rétvári Bence. Az eseményen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is beszédet mondott, melyben kiemelte: nem volt még egy ország, amely Magyarországhoz hasonlóan centenáriumi emlékbizottságot hozott volna létre az I. világháború kapcsán. Ez az emlékbizottság hat éven keresztül foglalkozott a világháborúval, mindent megtettek azért, hogy felhívják a mai magyar polgárok figyelmét a magyar katonák hősiességére, hazaszeretetére.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemrég a török miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, hogy a II. világháború, a hidegháború véget ért, az I. világháború viszont még tart. Az I. világháború következtében ugyanis megváltozott Európa szerepe, súlya, megváltoztak a határok, az emberek közötti konfliktusok; hatásai nem csak ma, még sokáig érezhetőek lesznek. Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka azt mondta: az adatbázis összeállítása 2012-ben indult, a Honvédelmi Minisztérium és a centenáriumi emlékbizottság támogatásával, a Magyar Nemzeti Levéltár, a megyei és külföldi levéltárak segítségével.

Az oldalon több mint 1,5 millió ember adatait lehet keresni, hősi halottakét, sebesültekét, hadifogságba esettekét. Ez a tudományos projekt Európában is példa értékű, Kárpát-medence-szerte hasznos lett. Ennek most különös jelentősége van a nemzeti összetartozás évében – jegyezte meg Kovács Vilmos.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyagában azt írta, a 2010-es évek elején, közeledve az I. világháború kitörésének 100. évfordulójához, egyre nagyobb lett a társadalmi és szakmai igény egy mindenki által hozzáférhető, szabadon kereshető online adatbázis létrehozására. Ez lett a „Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban” projekt, azaz a hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa.

Az adattár jelentős társadalmi érdeklődés mellett a családfakutatók, a hadtörténet, a társadalomtörténet, valamint a szociológia iránt érdeklődők számára értékes kutatási anyagot biztosíthat.

(Index / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.