Elismerte a törökök által végrehajtott örmény népirtást az amerikai képviselőház. A képviselők elsöprő többsége voksolt arra, hogy a múlt század elején végrehajtott tömegmészárlás az örmény nép megsemmisítésére irányult.

A népirtás elismerésére 405-en szavaztak, ellene csak 11-en. A döntésről a képviselőház határozatot fogadott el.

Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai kongresszusban előterjesztettek egy olyan javaslatot, amely felvetette az örmény népirtás elismerését.

Társadalmi célú reklám:


Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter határozottan elítélte az amerikai képviselőház döntését és hangsúlyozta, Törökország érvénytelennek és meg nem történtnek tekinti az amerikai határozatot, amely „nélkülöz minden történelmi, illetve jogi alapot”.

1915-től kezdődően az Oszmán Birodalomban élő mintegy másfél millió anatóliai örményt telepítettek ki és mészároltak le. A halottak száma török források szerint 200–300 ezer, tudományos körökben elfogadott nézet szerint azonban 600–800 ezer volt.

Az örmény miniszterelnök üdvözölte az amerikai képviselőház határozatát. Nikol Pasinján azt írta a twitteren, hogy a határozat „bátor lépés az igazság és a történelmi igazságosság meghatározásának útján”, és megbékélést jelenthet a népirtást túlélő örmények leszármazottainak.

Videoriport ITT.

(Euronews)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.