A 90 százalékban hatásos, mRNA-típusú oltóanyag mely az amerikai Pfizer és a német BioNtech cég közös fejlesztése. Katalin előbbi gyógyszergyártó cégnél dolgozik kutató statisztikusként, emellett pedig a Coloradói Magyar Klub vezetőségi tagja. Az óvoda és iskola vezetése nem kis feladat, de a szülőkön keresztül igyekszik még több családot bevonni az ottani magyar életbe.

Családja 1989-ben érkezett az Egyesült Államokba, ő már Ohio államban járt egyetemre, mérnök végzettsége van. Később statisztikából szerzett mesterfokozatot, járványtanból pedig PhD-t. A coloradói Pfizer laboratóriumban főleg rákkutatással foglalkozik, klinikai kísérleteket tervez és azokat elemzi. Nemzetközi csoportos kutatásokban is részt szokott vállalni.

Katalin az interjú elején kiemelte, hogy sikerült kifejleszteniük a vakcinát, viszont a közegészségügyi hivatalok által történő szükséges jóváhagyás még folyamatan van. A klasszikus oltások legyengített, vagy már elhalt vírust tartalmazzák, ezáltal késztetik immunválaszra a szervezetünket. A koronavírus-elleni mRNS védőoltás viszont egy 80-as évek óta fejlesztésben levő, viszonylag új technológia szerint lett előállítva. Ez a módszer mostanra érett meg arra, hogy költséghatékonyan kivitelezzék és nagy mennyiségben legyártsák. Az influenza elleni oltóanyag hatékonysága mindössze 40-60 százalék körül mozog, míg az új vakcináé 90 százalékos. A lényegi különbség tehát a hatékonysági mutatókon kívül az, hogy az újfajta anyag sem élő, sem elhalt vírust nem tartalmaz, csupán kódolja a vírus egy fontos alkotóelemét. Dr, Karikó Katalin biokémikus és Dr. Drew Weissman immunológus közös szabadalmán alapszik, és Amerikában két cég is használja a technológiát. Új, biztonságos, és könnyen adaptálható újabb mutációkra.

A Pfizer és a BioNtech több mint 45 ezer önkéntes segítségével ellenőrizte kutatási eredményét. Olyan helyeken kerestek önkénteseket, ahol nagy a fertőzés veszélye. Miután beadták az alanyoknak az oltást összehasonlították azok szimptómáival, akik csak a placebó oltást kapták meg. Elemzések továbbra is folynak, tízezrek jelentkeznek a klinikai kísérletekre.

ReklámTas J Nadas, Esq

A COVID 19 mRNA-vakcinája a kétlépcsős oltások csoportjába tartozik, ami azt jelenti, 21 nap elmúltával újra befecskendezik az anyagot a szervezetbe. Elképzelhető, hogy korosztályonként változni fog a hatása és időtartama, emiatt az idősebb korosztály akár évente, a fiatalabb ritkábban kapja meg az oltást. Mindez egyelőre a kutatók feltételezése. Viszont ha jelenleginél nagyobb mértékben fog mutálódni a vírus, akkor lehetséges, hogy évente be kell oltatnunk magunkat. Katalin úgy véli, hogy az egészségügyi dolgozók, a veszélyeztetett korosztály, és az „élvonalban lévő” tanárok, szociális gondozók lesznek priorizálva az Egyesült Államokban, amikor szétosztják tavasszal az első 100 millió vakcinát. Ezeket az elsőbbségeket az egyes államok külön szabályozhatják majd.

A védőoltás megfelelő tárolására az optimális hőmérséklet -94 F fok. Ez a tényező limitálhatja azt, hogy hol lehet megkapni, hiszen csak a kórházak rendelkeznek megfelelő hűtőberendezéssel. A kutatócsoport úgy tervezi, hogy ennek kiküszöbölésére a vakcina második generációját már por formájában állítják elő.

A vakcina véd téged, és azért is kapod meg, hogy másokat is megvédj.” – emelte ki a járványszakértő a társadalmi felelősség kérdését a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Hozzátette: „Ahhoz, hogy a nyájimmunitást elérjük, ahhoz az kellene, hogy az amerikai társadalom 70 százaléka vagy megkapja az oltást, vagy pedig természetes módon átvészelje a betegséget.” A járvány kezdete óta az Egyesült Államok 9 százalékát érte el a COVID19.

Katalin és a kollégái optimisták, abban reménykednek, hogy jövő ilyenkor visszatér a normális kerékvágásba az életünk. Európa optimistább, az amerikaiak egy része szkeptikusan áll a járvány megoldási lehetőségeihez, de az bizonyos, hogy komolyan befolyásolni fogja a megszűnését az, hogy mennyien élnek a védőoltás lehetőségével.

Colorado állam aktív magyarjainak lélekszáma körülbelül 500 fő körül mozog. Katalin mint a Coloradói Magyar Klub vezetőségi tagja és a helyi gyerekprogramok szervezője a fiatal szülők által próbál toborozni további magyar családokat. A járvány kitörése óta nem voltak programjaik. Amikor megengedte a helyzet, a természetet járták. Az Erdélyből áttelepült magyarok nagyon szeretik Colorado hegyvidékeit, mert az otthonukra emlékezteti őket. Mostanában a klubban online énekórát szerveznek, és Zoom-on kerekasztal-beszélgetéseket tartanak a személyes találkozások helyettesítésére.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.