Március 24-től adhatják le a levélszavazatokat, és vehetik fel a csomagokat azok, akiknek nincs magyarországi lakcímük. 

 

Egy nő bedobja levélszavazatát a szavazóládába a bécsi magyar nagykövetségen (fotó: MTI)
Egy nő bedobja levélszavazatát a szavazóládába a bécsi magyar nagykövetségen (fotó: MTI)

 A levélszavazatokat április 6-áig lehet leadni. A leadott borítékokat közben folyamatosan szállítják Budapestre, de a szavazatokat csak a választás estéjén bontják fel.

Fél órával reggel hat óra előtt már az átlátszó urnát készítették elő a bécsi magyar nagykövetségen. Az aulában állították fel, és plombával is lezárták. Néhány perccel hat után Bécsben bedobták az első külhoni levélszavazatot. Ezzel egy időben a világ minden magyar külképviseletén elkezdték leadni a levélszavazatokat azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs lakcímük Magyarországon.

ReklámTas J Nadas, Esq

„Különösen jelentős ez a mai nap, mert az egyszerűsített honosítás keretében magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok a mai napon gyakorolhatják először a szavazati jogukat” – mondta Kerekes Anna bécsi konzul.

A hétfő reggeli nyitás után folyamatosan érkeztek a külhoni levélszavazatok Szabadkán is.

Kerekes Sándor szabadkai festőművész is már napokkal ezelőtt megkapta a levélcsomagot. Ő hétfő reggelre tartogatta a szavazás pillanatát. Miután otthon gondosan kitöltötte a papírokat, borítékba tette és leragasztotta. Szerinte megerősítést kapott azzal, hogy ő is szavazhat.

„Nem anyagi, nem erkölcsi, hanem emberi mivoltomat erősítették meg ezzel, hogy én, mint külhoni állampolgár, tudok szavazni” – fogalmazott a festőművész.

Később ő is leadta a szavazatát a szabadkai főkonzulátuson, ahol már délelőtt sok boríték volt az átlátszó urnában. Ezeket diplomáciai futárok szállítják majd Budapestre, de a szavazatokat csak a választás estéjén bontják fel.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők a világ bármelyik magyar külképviseletén leadhatják a borítékokat, egy ember akár többet is.

Takács László, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja azt mondta: április 6-án, amikor zajlik a személyes szavazás azok számára, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek, akkor is kiállítanak egy levélszavazati postaládát, amibe még aznap is bedobható a szavazat.

Csíkszeredában a város magyar polgármestere voksolt elsőként. Azt mondta: az, hogy mostantól ők is szavazhatnak, erősíti a nemzetet.

„Ahhoz, hogy rendbe jöjjenek itt a térségben a dolgok, szükség van egy erős Magyarországra. Ezért vagyunk ma itt, és azt gondoljuk, hogy minden felelős erdélyi, székelyföldi sorstársunk az hasonlóan jár el a következő napokban” – fogalmazott a csíkszeredai Ráduly Róbert.

Április 6-áig a levélszavazás miatt 5 külképviselet tovább tart nyitva: Beregszászon, Ungváron, Csíkszeredán, Kolozsváron, és Szabadkán.

A nyitva tartásról részletes információ a www.valasztas.hu oldalon található. Aki távolabb lakik, annak sem kell elutaznia a legközelebbi külképviseletekig. A levélszavazatot ugyanis postán is el lehet küldeni, ingyen.

A külhoni szavazók szombatig kérhették a regisztrációjukat a választói névjegyzékbe: a végleges adatok szerint 198 ezer olyan állampolgár került be a választói névjegyzékbe, akinek nincs magyarországi lakcíme. (Duna Híradó)

 

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.