Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az országban két hónapon belül felmérik a kettős állampolgárok számát, különösen „odafigyelve” azokra, akik állami és politikai pozíciókat töltenek be – írja a Kárpátalja.ma hírportál.

A felmérés elemzését követően hat hónap áll rendelkezésre a kettős állampolgárok állami és politikai szerepvállalását tiltó tervezetek benyújtására. A tervezet szerint

választási bizottsági tagok, választási megfigyelők sem lehetnek kettős állampolgárok, továbbá nem kampányolhatnak helyi és országos választásokon, és politikai párt tagjai sem lehetnek.

Ehhez kapcsolódva olyan eljárás kidolgozását is szorgalmaznák, amely betiltaná a kettős állampolgárság intézményét, illetve arra kötelezné Ukrajna lakóit, hogy mondjanak le nem ukrán állampolgárságukról.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a kelet-ukrajnai Luhanszk térségében tett látogatáson 2021. március 2-án. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A tervezetet a donyecki, a luhanszki és a krími területeken az ország „területi integritásának helyreállítása után” léptetnék érvénybe. A Krím félszigetet 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától, az Oroszországgal határos ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyében pedig hét éve dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán erők között.

A tegnap aláírt ukrán elnöki rendelet szerint az „agresszor országon”, azaz Oroszországon kívül minden érintett állammal kétoldalú megállapodásra kell törekedni a kettős állampolgárság ügyében.

A kettős állampolgárok listázását az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) tűzte ki célul. Az államfő mellett működő nemzetbiztonsági hivatal titkára, Olekszij Danilov elmondta, hogy létre szeretnének hozni egy olyan ellenőrző hatóságot, amelynek az lesz a feladata, hogy kiszűrje a két útlevéllel rendelkezőket, és adatbázis is készülne a kettős állampolgárokról. Szerinte megengedhetetlen, hogy a parlamentben, a kabinetben és az önkormányzatokban kettős állampolgárok tevékenykedjenek.

Az elmúlt években megromlott magyar–ukrán viszonyban rendszeresen feszültséget kelt a kettős állampolgárság kérdése, az ukrán hatóságok korábban többször is vegzáltak kárpátaljai magyar közéleti szereplőket a magyar útlevelük miatt. A kettős állampolgárságot jelenleg nem tiltják az ukrán törvények. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter több alkalommal is szorgalmazta a kettős állampolgárság legalizálását.

Egyelőre Szlovákiában sem sikerül biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt szerdai révkomáromi látogatását követően, ami miatt csütörtökön bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet, mondván: a magyar miniszter beavatkozott Szlovákia belügyeibe.

(Magyar Nemzet / Kárpátalja.ma)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.