Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfő az Európai Parlamentben arról beszélt, hogy ami jelenleg Brüsszelben történik, az hihetetlen, a szólásszabadság veszélyben van – Morawieckit Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója idézte.

Hozzátette:

Felvetődik a kérdés: mi történik, ha legközelebb már nem is szabad véleményt nyilvánítani, ha az eltér az európai mainstreamtől? Ez utoljára a kommunizmus idején történt, amikor szamizdatokat kellett használnunk

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Brüsszelben ma kezdődött a NatCon konferencia, ahol Orbán Viktor mellett számos nemzeti konzervatív politikus is felszólal. Mintegy két órája tartott ma a rendezvény, amikor a brüsszeli helyi kerületi polgármester kivezényelte a rendőrséget és erőszakkal próbálta betiltani a konferenciát.

ReklámTas J Nadas, Esq

Rishi Sunak brit kormányfő nevében a Downing Street is elítélte a brüsszeli eseményeket.

Aggodalomra ad okot mindenkinek, aki hisz a szólásszabadságban

– fogalmazott közleményében a Downing Street.

Kemény szavakkal ítélte el a brüsszeli eseményeket Alexander De Croo belga miniszterelnök is.

Az önkormányzati autonómia demokráciánk egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes

– fogalmazott a közösségi oldalán.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő pedig azt írta a közösségi oldalán:

Ami ma Belgiumban történt, az megmutatja a mai Európa természetét. Mindenkit el akarnak hallgattatni, aki nem liberális, baloldali, progresszív vagy teljesen domesztikált konzervatív. Bármilyen eszközzel, még szerencsére a gyilkosságot kivéve.

David Engels, a NatCon egyik előadója megrendítő dolgot mondott:

Belga vagyok, és ma mélységesen szégyellem magam az országom miatt.

A The Federalist című magazin társalapítója feltette a kérdést:

Melyik amerikai szövetségi ügynökség vagy CIA-apparátus hívta fel Brüsszelt és mondta a kormányának, hogy állítsa le a találkozót?

Az MCC Brussels arról ír egy közleményben, hogy bár az „Antifa”-csoportok fenyegetőzése kapcsán, terrorveszélyre hivatkozva a helyi rendőrség is kivonult, és a brüsszeli hatalom mindent megtett azért, hogy beszüntesse a rendezvényt, mégis sikerrel tartották meg a National Conservatism Conference (NatCon), a nemzeti konzervatívok egyik legrangosabb találkozójának első napját a belga fővárosban.

– Minden nehézség ellenélre a konferencia most is zajlik, a híresztelésekkel ellentétben továbbra is folytatódik, és a holnapi napon is egy másik helyszínen folytatódni fog és megtartjuk a különböző előadásokat – fogalmazott Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Rendőrök lepték el a NatCon rendezvényt Brüsszelben. Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.