Gazdasági együttműködésről szóló nyilatkozatot írt alá 2019. április 3-án Columbus-ban Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Lydia Mihalik, Ohio Állam fejlesztési minisztere. A gazdasági kapcsolatok fellendítésén túl a térségben élő diaszpóra magyarság és az anyaország közötti viszony megerősítését is remélik a megállapodástól. A külügyminiszter az aláírást követően adott interjút rádiónknak, amelyet Miklós Melánia, KCSP-ösztöndíjas munkatársunk készített.

Szijjártó Péter a megállapodás jelentőségével kapcsolatban Ohio sikeres ipari teljesítményét méltatta, kiemelve az autóipart, amelynek vonatkozásában az USA negyedik legjelentősebb állama. Speciális államközi kapcsolatot jelent továbbá, hogy Cleveland és Toledo környékén él a legnagyobb számú amerikai magyar közösség. Hangsúlyozta: az ohióiak is érdekeltek a gazdasági együttműködés fejlesztésében, hiszen a Fortune 500 listán található legnagyobb ohiói cégek közül többnek is van Magyarországon beruházása, és létrehoztak egy 2600 főt foglalkoztató, 12 vállalatból álló befektetői közösséget is.

Nemzetgazdasági érdek tehát a két állam közötti együttműködés fokozása. Magyarországon ugyanis az ott működő amerikai cégek alkotják a második legjelentősebb befektetői közösséget, és az Egyesült Államok jelenti az Európai Unión kívüli legnagyobb export piacot.

Szijjártó Péter Columbus-ban több ohiói nagyvállalat – köztük az Eaton, a Dana, a Procter & Gamble és az Owens-Illinois – vezetőjével is tárgyalt. Elmondása szerint mind arról számoltak be, hogy elégedettek a magyarországi beruházási környezettel, és újabb fejlesztéseket terveznek. „A most aláírt ohiói megállapodás tehát százas nagyságrendű új munkahelyeket eredményez a jövőben” – nyilatkozta a külügyminiszter.

Az együttműködés legfontosabb területe az innovatív autóipar lesz, fókuszban az önmagukat vezető autók fejlesztésével, amelyre mindkét államban unikális tesztkörnyezetet hoztak létre. „A technológiai fejlesztések kölcsönös megismertetése mindkét fél számára versenyelőnyt jelent majd” – mondta. A Magyarországról Ohióba irányuló export szempontjából pedig az egészségügyi műszergyártást nevezte meg kiemelt ágazatként.

Szijjártó Péter úgy véli: ha az ohiói vállalatok pozitív tapasztalatokra tesznek szert, az a magyar emberek elismertségét növeli, és nemcsak a Magyarországon, hanem a diaszpóra közösség vonatkozásában is.

Ohio a második állam az USA Midwest területéről, amellyel az elmúlt időszakban hasonló megállapodás született. Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter elmondta: amikor néhány évvel ezelőtt átalakították a magyar külpolitika intézményi- és célszerkezetét, a gazdaságpolitikára helyezték a fő hangsúlyt. Elismerését fejezte ki a chicagói konzuli kerület főkonzuljának és diplomatáinak, hogy megértették a feladatot és sikeres munkát végeznek ennek megvalósításáért.

Az elmúlt hónapokban az amerikai-magyar diplomácia terén történt jelentős előrelépésekről úgy fogalmazott: „a politikai kapcsolataink végre megközelítik a gazdasági és védelmi kapcsolatainkat”. Míg a korábbi demokrata adminisztráció kormányzása alatt nyílt beavatkozási kísérletek történtek a magyar belpolitikába, így nem jöhetett létre a két állam között politikai együttműködés, addig a jelenlegi republikánus vezetés partnerként tekint nemcsak Magyarországra, hanem az egész közép-európai régióra. „Ez megteremtette a józan észen és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés lehetőségét” – mondta Szijjártó Péter. Ennek bizonyítékaként említette az USA és Magyarország között létrejött védelmi megállapodást, amelyet a Columbus-i találkozót követően, a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett külügyminiszterek tanácskozásának zárónapján írt alá Washington DC-ben.

Az interjú végén a május 26-i európai parlamenti választásokkal kapcsolatban kihangsúlyozta: a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, ezért is tartja fontosnak, hogy minden magyar állampolgár, éljen bárhol a világon, véleményt mondjon Magyarország és Európa jövőjéről. Ezért most is számítanak a nemzet valamennyi tagjának szavára, és kérik, hogy minden magyar vegyen részt a szavazáson.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.