Március 24-én Torontóból érkezett hozzánk Ady Endre családjának egyik leszármazottja. A zilahi születésű Kis Endre anyai ágon kötődik a nagy magyar költőhöz, akinek idén az emlékévét ünnepeljük. Csibi Lóránd készített vele interjút.

Kis Endre anyai dédapja első unokatestvére volt Ady Endrének, akinek emlékét a család ma is fenntartja. A versesköteteken kívül olyan történeteket is őriznek a híres költőről, amelyek az irodalomtörténet számára kevésbé közismertek. Ezek közül vendégünk Ady Istenkereső vallásosságát említette, amit a kommunizmus alatt a kutatók igyekeztek elhallgatni. Ennek bizonyítékaként felolvasta azt a lelkészi körlevélben megjelent beszámolót, amelyet a költő 100 évvel ezelőtti halálát követően írt egy lelkipásztor, aki az utolsó napjaiban a betegágyán látogatta Ady-t. A dokumentum megtalálásában egy Facebook-csoport, a Nagy Angéla Ady-kutató által üzemeltetett „Ady Endre költészetét kedvelők” volt a segítségére.

A családi legendárium szerint Ady Endréék mindig „pompásan” jelentek meg a közösségi eseményeken, hintón és kalapban, ezzel is jelezve kisnemesi származásukat. Kéziratok nem maradtak a család tulajdonában, ugyanis mindent az Országos Széchényi Könyvtárnak és az Akadémiának adományoztak. Egy eredeti fotót azonban őriznek, amelyen a költő édesapja, Ady Lőrinc és vendégünk dédapja látható. Endre elmondta az egyik meghatározó gyerekkori emlékét, amikor az iskolában kötelező feladatként istenes verset választott és adott elő Ady-tól, amit abban az időben nem tanítottak, de számára természetes volt. Ezért óra után félrehívta a tanár és figyelmeztette, hogy ne beszéljen se a vallásosságáról, se a rokonságról. Később értette meg, hogy az adott politikai rendszerben ez miért volt.

Mesélt az Ady Emlékév torontói eseményeiről, a sikeresen lezajlott verses programról, amit a húga, Nagy Anna szervezett, valamint beharangozta a júniusi ünnepséget, amelynek a részleteit később hozzák nyilvánosságra. Egyébként a Kárpát-medencéből is érkeznek feléjük felkérések az évforduló kapcsán, az édesanyja pl. részt vett szavalóversenyeken előadóként, illetve zsűritagként. A beszélgetés végén Endre előadta egy saját versét, a közelgő húsvéti ünnepek tiszteletére.

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.