Apránként javul a kontinens levegőminősége, de tízből kilenc európai városlakó még mindig káros anyagokkal teli, szennyezett levegőt kénytelen szívni.

Black car crossing the Pont d’Austerlitz with, in the background, voie Mazas emerging from the river bank next to headquarters of banking entities of Quai de la Rapee, The Minister of the Economy, Finances and Industry (Ministere de l’Economie, des Finances et de l’Industrie), in the distance, 12th arrondissement, Paris, France. Picture by Manuel Cohen

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) felmérése szerint annak ellenére, hogy lassan, de javul Európa levegőminősége, a városlakók kilencven százaléka még mindig egészségre káros anyagokkal teli, erősen szennyezett levegőt kénytelen szívni. A levegőszennyezettség továbbra is a vezető halálokok között van: a 41 európai országban évente közel 467 ezer ember veszti életét emiatt.

“A károsanyag-kibocsátás csökkentése valamelyest javította ugyan a levegőminőséget Európában, de annyira sajnos nem, hogy elfogadhatatlan károkat ne okozna az emberek egészségében és a környezetben” – hívta fel a figyelmet közleményében Hans Bruyninckx, az EEA ügyvezető igazgatója.

A kontinens szerte elhelyezett megfigyelőállomások adatai szerint Európa városi lakosságának 85 százaléka van kitéve a szálló por ártalmainak. A szálló por a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkezik, és mikroszkopikus részecskéi a tüdőbe jutva nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

Különösen veszélyesek a PM10-nek nevezett, tíz mikronnál kisebb részecskék, amelyek a tüdőn keresztül akár a véráramba is bekerülhetnek. Az EEA 2014-es adatai szerint az Európai Unió városlakóinak 16 százaléka élt olyan helyen, ahol rendkívül magas volt a PM10-koncentráció.

Az ügynökség hangsúlyozta: a levegő minősége ugyan javult az elmúlt években, de sajnos továbbra is vannak olyan veszélyes szennyezőanyagok, amelyek kibocsátását nem sikerült érdemben visszaszorítani: ilyenek például a légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozó nitrogénoxidok.

https://youtu.be/dTp_I_7aN2c

Forrás: ma.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.