Gyékényesi Pali bácsi és családja 1945-ben menekült el Magyarországról, majd Ausztriában éltek, ahol egy aluminium gyár gyermek focicsapatának lett a tagja és itt kezdődött szerelme a labdarúgás iránt. Ohio-ba 1951-ben került 13 évesen, ahová édesapja tanítói diplomával a zsebében érkezett és 40 évig azért dolgozott keményen Clevelandben egy acélgyárban, hogy fiai egyetemen tanulhassanak tovább. Pali bácsi  is gépészmérnöki diplomát szerzett majd 51 évig dolgozott a híres amerikai űrkutató cégnél, a NASA-nál.  A clevelandi magyar közösségeknek mai napig rendszeresen aktív tagja. Három fia született, közülük kettővel 8 évig focizott Cleveland első osztályú ligájában. Focizott csatárként, középpályásként, az idő múltával hátvédként is, de a mai napig kétszer hetente eljár barátaival kedvenc sportját űzni.

GyekenyesiPal

Az Arany csapat természetesen hatással volt az ő álmaira is, de amikor Ohoi-ba került, s az iskolában dekázott a szünetekben, a gyerekek azt hitték, hogy cirkuszi mutatványt ad elő, mert annyira nem ismerték a futbalt az amerikai gyerekek. Pali bácsi 15 évesen került a Szent István klubhoz, amely annak idején megnyerte az ohio-i bajnokságot. Felnőttként elhatározta, hogy meghonosítja a focit Amerikában. Elmondása szerint Clevelandben a  foci ligát az  európai kivándorlók vezették be. Amikor  elkezdett focizni, akkor 10 csapat játszott a városban, ezek közül csupán egy volt magyar. Több magyar játékos a magyarországi 2. ligából került Clevelandbe. Az egyik legsikeresebb magyar játékos Herédi volt, az egykori NB 1-es Honvédból aki a városba került. Visszaemlékezése szerint az MTK, az Újpest és a Fradi is járt Clevelandben, s játszottak a helyi csapatokkal.

GyekenyesiPal3

1967-68-ban csináltak először profi csapatot Ohoi-ban, azáltal, hogy üzletemberek sok pénzt fektettek be a fociba, de hiába volt jó foci, a közönség nem díjazta kellőképpen. Ohoi-ban összesen 5000 amatőr futbalista focizik regisztráltan. Új fogalomként jelent meg a szociális foci Amerikában, ahol lányok is játszanak. Pali bácsi elmondása szerint itt nem a színvonal a fontos, hanem a szórakozás, a barátkozás és a mozgás. Szó esik még az interjúban az Árpád-kupáról, ahol Las Vegasban gyűlnek össze minden évben magyar csapatok az USA-ból és Magyarországról, hogy összemérjék tudásukat. Pali bácsi 25 éve az Ohioi Labdarugó Szövetség elnöke. 2013-ban komoly kitüntetéssel ismerték el eddigi töretlen, fáradtságos, és hasznos munkáját a labdarúgás népszerűsítése érdekében.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.