A HNOnline közölte a Za ľudí közleménye alapján, hogy a kormány elfogadta a kéthetes lockdownt. A párt állítása szerint az oltottak nem lesznek előnyben, ők ezért nem szavazták meg az intézkedéseket. Időközben Richard Sulík gazdaságügyi miniszter is megerősítette: lezárják az országot.

Veronika Remišová szerint az új szabályok nem ösztönzik az embereket oltakozásra, így nem is szavazta meg.

A szlovák lap információi szerint november 25-én kezdődik a lezárás, bevezetik a szükségállapotot, ami lehetővé teszi a kijárási tilalmat, bár kivételt képez a bevásárlás, a munkába és a természetbe járás.

Az iskolákat központilag nem zárják le, az oktatásügyben regionális döntések születnek majd. Az alapvető üzletek nyitva maradnak, ilyenek az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, cipőboltok és a kertészeti kellékek is.

Társadalmi célú reklám:


Remišová meg se szavazta

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes hosszú távon felelőtlennek tartja az elfogadott intézkedéseket, mert egyáltalán nem ösztönzik az embereket arra, hogy beoltassák magukat.

A Za ľudí politikusa nagy hibának nevezte, hogy az oltottakra is ugyanazok a korlátozások vonatkoznak majd.

Úgy fogalmazott, a szigorú intézkedések jelentik az egyetlen megoldást az új fertőzöttek számának csökkentésére és a kórházak megsegítésére egy olyan helyzetben, ahol az egészségügyi miniszter másképp nem tudja biztosítani a kórházak működését.

Hozzátette, a jövőre is gondolnunk kell, amikor az ismétlődő korlátozások nem jelentenek fenntartható megoldást. „Azok az emberek, akik nem védettek az oltással, előbb-utóbb találkoznak a vírussal, és azt kockáztatják, hogy súlyos állapotban kórházba kerülnek. A lockdown nem védi meg őket a fertőzéstől, és a világjárvány sem ettől fog megszűnni.”

Az elfogadott korlátozások egyelőre nem kerültek nyilvánosságra, Eduard Heger jelenti be őket a nap folyamán.

Richard Sulík bejelentette a lezárásokat

Richard Sulík bejelentette, kéthetes lezárás vár az országra. A gazdasági miniszter mindezt a szerdai kormányülés közben közölte. Hozzátette, az iskolák az utolsók között fognak bezárni. Elmondta, egyetért azzal, hogy kötelezően teszteljék a diákokat.

(Felvidék.ma)

Korábban:

Országos karantén bevezetését szorgalmazza az elnök Szlovákiában

Zuzana Caputová szlovák államfő országos kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgette kedden, miután a kórházak az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztettek a koronavírussal fertőzöttek magas száma miatt. Az államfő – aki a szlovák törvények értelmében hivatalosan nem utasíthatja a kormányt intézkedésekre – szokatlanul érzelemtelített hangnemben nyilatkozott egy pozsonyi kórházban tett látogatást követően.

„Jelenleg mi vagyunk a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon,

ami az új fertőzöttek lakosságarányos számát illeti. A kórházak teljesítőképességük határán állnak, és kénytelenek az ellátást korlátozni, a kimerült egészségügyi személyzet segítséget kér” – fogalmazott. Ideje végre hallgatni a szakértőkre – tette hozzá Caputová, aki a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legnépszerűbb politikus hazájában.

Az ellenzék is megosztott

A kormányzó pártok képviselői a sajtónak már jelezték, hogy szerdán szigorítanak a járványügyi korlátozásokon, konkrét intézkedéseket azonban egyelőre nem említettek. A négypárti szlovák kormánykoalícióban eddig sokszor belső viták nehezítették új intézkedések kidolgozását és életbe léptetését. Caputová több mint egy hete írta alá azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében a munkavállalóknak hetente kétszer munkakezdés előtt igazolniuk kell, hogy beoltották őket a koronavírus ellen, átestek a betegségen, illetve negatív vírustesztet kell felmutatniuk a legfertőzöttebb térségekben. Ugyanez vonatkozik az éttermi és más szolgáltatások igénybevételére is. Az új jogszabályoknak elvileg hétfőn kellett volna hatályba lépniük, de az ország egészségügyi hatóságai hiányosnak tartották a szabályozás gyakorlati alkalmazásának előkészítését.

A szlovákiai ellenzék is megosztottnak mutatkozik. Míg Peter Pellegrini volt miniszterelnök, az Irányból kivált Hang (Hlas-SD) vezetője felszólította Caputovát, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást a kormányra, addig a pozsonyi parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) és a Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elutasítja a beoltatlanok számára a vendéglátóiparban már korábban bevezetett korlátozásokat. Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a lakosság mindössze 46,8 százaléka kapott oltást, ez az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.