Hoztam egy könyvet otthonról húsvéti locsolóversekkel, megkértem a Szigeti Mátyás csapatparancsnokot, ossza ki a fiúknak. Gazdagodjon a szókincsük, a locsolóvers-tudományuk. A Nógrád Táncegyüttes vezetője clevelandi szolgálata alatt is a hagyományok tiszteletében él. Arról kérdeztük, milyen volt a húsvét gyermekkorában, és milyen ma Magyarországon.

YouTube player

Én még fiatal legény koromban vödörrel locsoltam, Hollókőre jártunk. Ha elfogyott a kölni, szappant dörzsöltünk bele, hogy illatos legyen. Az osztályból minden lányt kötelező volt meglocsolni, a tanító számon is kérte az ünnep után az iskolában. A faluban voltak még olyan barátnők, barátok, akiket szintén nem hagytunk volna ki. Elindultunk reggel nyolckor és estére jártuk be a falu leányait.

A legényeknél párválasztó funkciója is volt a locsolkodásnak, általában a fiú ahhoz a házhoz ment utoljára, ahol a neki tetsző lány lakott, hogy tovább tudjon időzni ott. A locsolkodás a házasságkötést követően sem kopott ki, de a nősülés után már leszűkült a kör: már csak a szűkebb családhoz, rokonsághoz mentek el, és nem is indultak útnak húsvéthétfő kora reggelén, mert a hagyomány szerint az hozott szerencsét, ha a fiatal legények tértek be a nap kezdetén a lányos házba, és ők mondtak előbb Feltámadt Krisztus-t! (hasonlóan az újévi babonához)

Mára már háttérbe szorult ez a hagyomány: elüldözték az emberek magukat és egymást. Sokak kedvét szegte, hogy olyanok is betértek hozzájuk, akikkel szinte nem is ismerték egymást. Mások egy fölösleges fáradtságnak tekintik mára az otthoni készületet, ezért inkább egy szállodai pihenést választanak. A néptáncművész véleménye szerint rengeteget változott a világ, de ő nem biztos benne, hogy előnyére. Azt mondjuk, hogy szabadabb lett az ember, vagy csak szabadosabb? Azt mondjuk, hogy nincs megkötve, de mindenki a saját gúzsát viseli. Hogyha azt, amit megéltek az elődjeid, örömmel át tudod élni, akkor az nem gúzs, hanem irány. Ha elveted és nem találsz helyette mást, az a legnagyobb gúzs. Rugdalózol, mert nem találod a helyed. Márpedig a mai világunkra ez nagyon jellemző.

ReklámTas J Nadas, Esq

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.