Pazaurek Piros, tiszteletbeli konzul vezetésével informatív és egyben szórakoztató jellegű podcastet indított a HungarianHub. A karanténban töltött időszak számos szervezetnél hozott felszínre új energiákat, korábban szőnyeg alá söpört ötleteket. A Bocskai Rádió vasárnapi adásában utánajártunk, hogyan történt ez a HungarianHub háza táján. A podcast főszerkesztőjét, Faragó Andrást köszöntöttük a virtuális térben.

András már régi motorosnak számít, húsz évvel ezelőtt indult a karrierje a magyar médiában. Az első évtizedben az RTL Klub sportriporteri csapatát erősítette, 2010-től pedig a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének lett a kommunikációs vezetője. Ugyancsak az utóbbi periódusban helyezkedett el a DIGI Sportnál, mint főszerkesztő. Néhány éve költözött ki feleségével az Egyesült Államokba, ahová magával hozta televíziós tevékenységének kis szeletét: a DIGI Sport híradójának amerikai tudósítója lett. Hetente egy anyagot küld haza kollégáinak. Arra törekszik, hogy magyar érdekeltségű témákat fedezzen fel, magyar játékosokkal készítsen interjút. De az Anyaországban élő sportkedvelők rajonganak a külföldi kosárlabda, és a világszerte népszerű amerikai foci iránt is, ezért figyelemmel kíséri az amerikai csapatok sikereit.

Pirossal való ismeretsége a kosárlabdás korszakra nyúlik vissza, 2011-ben együtt szerveztek egy magyar All-Star Kosárlabda Gálát Budapesten. Az együttműködésük András Amerikába költözésekor kezdődött el ismét, aki szívesen vállalta, hogy a HungarianHub önkéntes munkatársa lesz.

Magának a podcast létrehozásának a gondolata már egy évvel ezelőtt megszületett, de végül idén januárban készült el az első, bemutatkozó epizód. A névválasztásnál azért tették le a voksukat az instant szó mellett, mert arra a könnyed, ám már mindent tartalmazó kávéra gondoltak, ami egy kis víz hozzáadásával késszé keverhető. Valami ehhez hasonló hatást szeretnének elérni: anyaguk egyszerre legyen könnyed, fogyasztható, de nagyon informatív is.

ReklámTas J Nadas, Esq

Egyelőre havonta osztanak meg egy egyórás anyagot a publikummal, de elképzelhető, hogy a jövőben gyakoribb lesz a megjelenésük. Piros legtöbb esetben a műsorvezető szerepét tölti be, a két meghívott vendég személye viszont epizódonként változik. Igyekeznek egy olyan szakértőt megszólítani minden adásban, aki az Amerikába készülő magyarok számára új és fontos információkkal szolgálhat, illetve egy olyan embert felkérni, aki már ismert a magyar közönség számára, és rendelkezik amerikai kötődéssel. Az eddigi adások alanyai között volt Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete, Asztalos Emese református lelkész, Oroszlán Szonja színművész – aki nemrég költözött vissza Philadelphiából Magyarországra-, Vujity Tvrtko riporter, író, televíziós személyiség, aki Hawaii-n él jelenleg. András időnként kolléganőjének is szegez kérdéseket a HungarianHub híreiről, tehát Piros az interjúalanyok oldalán is megjelenik.

A jövőben szóba kerül majd, hogy hogyan szőtte át a gyerekek életét és lelkivilágát az utóbbi egy évben a pandémia, de szeretnének egy rövid felkészítést tartani olyan követők számára is, akik az Egyesült Államokban tervezik következő éveiket. Fontosnak tartják, hogy kiemelten foglalkozzanak a magyarokat érintő eseményekkel a podcastekben. Hiszen mindenhol élnek magyarok a diaszpórában, akiknek tudniuk kell egymásról, egymás életeseményeiről, rendezvényeiről, hogy ne kallódjanak el. Az Instant HungarianHub Podcast készítői elhivatottan dolgoznak rajta, hogy a közösség mind inkább, az ő munkájuk által is összekovácsolódjon Amerikában.

Az érdeklődők a HungarianHub YouTube-csatornáján találják a podcastet, de elérhetők Spotify, Google Podcast, Apple Podcast felületeken is Instant HungarianHub címen. Érdemes regisztrálni, hogy az új epizódokról azonnal értesítést kapjanak.

Nézőink és olvasóink jövő vasárnap is találkozhatnak Faragó Andrással, aki a Puskás Ferencről szóló film vetítése után, a Zoom-beszélgetés moderátora lesz. Előlegben, kedvcsinálóként figyelmükbe ajánljuk, hogy András nem csak szakmailag tud majd érdekes információkkal szolgálni, hanem saját élményei megosztásával is, hiszen volt szerencséje találkozni Puskás Öcsi bácsival, a legendával! Tartsanak velünk akkor is!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.