Tavaszköszöntő pikniket tartott Floridában a 9. számú Jámbor Lajos Cserkészcsapat. Az egésznapos esemény lezárása egy csodálatos előadás volt, mely meghozta Sarasota magyar szervezeteinek első projektjét. Szilágyi Noémi csapatparancsnok szívesen állt kamera és mikrofon elé, hogy erről az összefogásról, a nagyszombati időtöltésről, és cserkészcsapatuk általános működéséről beszéljen.

Viszonylag fiatal cserkészcsapatról beszélünk, az első rendezvényük 2012 novemberében volt. A Külföldi Magyar Cserkész Szövetség pár évvel ezután 2015-ben tette hivatalossá működésüket. Azóta töretlen a csapat lelkesedése. Természetesen voltak lemorzsolódások, de van egy erős kemény mag. 22 gyerek és 5 felnőtt cserkész tartozik jelenleg a csapathoz. Vannak, akik elővigyázatosságból a járvány alatt távol maradnak a foglalkozásoktól, de őket is visszavárják a kilencesek.

Minden évben hagyományosan tartanak adománygyűjtést egy zenés-táncos este keretein belül. A gyerekek előadják a műsort, amivel készültek, az idősebb korosztály pedig a közönséget alkotja. Ahhoz mindenképp ragaszkodtak a szervezők, hogy legyen program, de a bált piknikre módosították, a tánctermet pedig szabadtérre – a Magyar Ház hátsó kertjére – cserélték. Így össze is gyűlhettek, és a járványügyi szabályokat is be tudták tartatni.

A pikniket a finom illatok is messziről jelezték a közösségnek, minden érdeklődőt magyaros ebéddel várták. A dús napirendbe óránként cserkészprogramot csempésztek: voltak népi játékok, énektanulás, húsvétváró tojásfestés és -keresés, íjászat, táncház. Egész nap látogatható volt a 6 asztalból álló vásár, és készültek a cserkészek az elmaradhatatlan tombolával is.

Mivel a tavalyi évben a KMCSSZ Szent István korszakát választotta az éves keretmese témájának, ezért a floridai cserkészek nagyot álmodtak: eldöntötték, hogy színpadra viszik az István, a király rockoperát. Hamarosan rájöttek, hogy túl nagy fába vágták azt a bizonyos fejszét, ezért hozzájuk szegődött a Kabala Amatőr Színtársulat és a HunArcherek néhány tagja. „Ez volt az első olyan program, ahol több magyar szervezet – akik külön-külön évek óta működnek -, most ezen alkalommal először összejöttek, és egy közös projekten dolgoztak. Számomra ez fantasztikus érzés volt, szívmelengető.” – mesélte a rendezvényről Noémi. A projekt a tavalyi alkalomra készült és már akkor mindenki érezte a fontosságát, így tudták, hogy nem szabad lemondani, így csak elhalasztották egy évet. Összetartották a csapatot havi összejövetelekkel, ahol énekeltek, táncoltak, játszottak, és együtt vacsoráztak. Januárban kezdték újra komolyan a próbákat.

A cserkészcsapat tagjai és a segítőként érkezett színészek egyaránt átérezték a fellépés jelentőségét, kellő komolysággal álltak a munkához. Az esemény zenei oldalát Székely Dóri karolta fel, Ihászy Krisztina pedig az egész előadás átfogó koordinátora volt.

A színpadi produkció volt a cserkész piknik éke. Az esti programon közel háromszázan jelentek meg, ami egy hatalmas létszámnak számít Sarasota magyar közösségében, és különösen ebben a pandémiás időszakban. A cserkészek mindenre gondosan odafigyeltek: megmérték az érkezők testhőmérsékletét, figyelmeztették az embereket a kézfertőtlenítésre, maszkviselésre és a távolságtartásra. Az, hogy háromszor annyian eljöttek, mint a hagyományos bálra szoktak, az adománygyűjtésben is megmutatkozott. Hálásak mindenkinek a jelenlétével és pénzügyi segítségével hozzátett a cserkészcsapat gördülékeny működéséhez.

Szilágyi Noémi a 9. számú Jámbor Lajos Cserkészcsapatba invitál minden nemrég Floridába költözött gyereket, fiatalt vagy akár felnőttet! Illetve tárt karokkal fogadnak mindenkit, aki már ismeri a tevékenységüket és szimpatizál a cserkészet szellemiségével!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.