Böjtös Laci bácsival, Ohio tiszteletbeli főkonzuljával készítettem interjút az 56-os forradalomra emlékezve. Laci bácsi  elismerően beszélt Dr. Szakács Imre, a Nemzeti Összetertozás Tanácsosának ünnepi beszédéről, amely szerinte azért volt felemelő, mert nem az eseményeket idézte fel, hanem 1956. erkölcsi értékét hangsúlyozta, az összetartozást, egymás szeretetét, s ezt állította mai életcélnak is.

Laci bácsi építészmérnök volt 1956-ban, aki szintén részt vett a forradalmi eseményekben Budapesten.  Ott volt a Műegyetemen, ahonnan elindult az összegyűlt tömeg a Duna-parton a Bem-szobor felé, s ott hallgatták meg a Nemzeti dalt Sinkovics Imre előadásában. A forradalom első órájától kezdve lehetett érezni, hogy valami nagy dolog történik. Az események először békésen zajlottak, majd később mikor a nép soraiba lőttek a rádió előtt, akkor fordult meg a nép szándéka, s a nép oldalára átállt katonák által az emberek  fegyverhez jutottak, mesélte a tiszteletbeli főkonzul. Az emigráció tagjai 1957. októberétől minden évben megemlékeztek 1956. történelmi napjaira, ebben a clevelandi magyarság nagyon egységes volt. A 60-as években még a 1945-ös menekültekkel együtt ünnepelték ezt a jeles ünnepet, akiknek a többsége már nem él, de sajnos már az 56-sok között is kevesen maradtak.

Laci bácsi mikor megérkezett Clevelandbe, akkor feleségével együtt úgy gondolta, hogy csak pár évig maradnak itt, addig amíg a helyzet megváltozik otthon. Első munkahelyén találkozott egy magyar menekülttel, aki már akkor tudta, hogy biztosan nem fog  visszamenni Magyarországra. Ez Laci bácsinak érthetetlen volt, és sértette hazafiság szeretét. Akkor nem gondolt arra, hogy ő is itt ver gyökeret, itt nőnek fel a gyerekei, s itt éli le az életét.  Később alakult ki benne a Magyarországon  kívüli pozitív magyar érték, hogy itt az USA-ban is lehet tenni a magyarságért. Az ő élete erről szól. Erről szól minden, amit ő képvisel, az Itt-Ott találkozók Lake Hope tavánál, amely jövőre lesz 43 éves és a Magyar Baráti Közösség, amelynek feladata az összmagyar összetartozás elősegítése, és a magyar-amerikai öntudat fejlesztése. Az MBK tagjaként meggyőződése, hogy a magyar nyelv, a magyar kultúra, a magyar történelem hordozójaként bárki bárhol él a világban, az a magyar nemzet, a magyar egyetemesség része lehet.

Laci bácsi az évek alatt nagyon sokszor tartott megemlékezést 56 forradalmi napjairól, hiszen ő részt vett a forradalom történéseiben, így valóban ő  lehet az egyik  leghitelesebb narrátora az eseményeknek. Az USA-ban élő magyaroknak okt.23. a legfontosabb nemzeti ünnep, ezt bizonyítja az is, hogy Clevelandben  több mint kétszázan gyűltek össze megemlékezni az ünnepre.

Laci bácsi egy 17. századi Esterházy idézettel zárta az interjút:

’’ Bűn lenne semmit sem tenni, ha mindent nem tehetünk is. ’’

Az ő életútja valóban ezt támasztja alá.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.