Érdekes helyzet, amikor kolléga interjúol kollégát. Így jártam én is, hiszen hétfőn február 1-én kollégám, Csibi Lóránd magyar állampolgár lett.  Gondoltam ebből az alkalomból mikrofon végre kapom Lórit, nem hagyhatom ki ezt az érdekes helyzetet. Jól tettem. Kollégámat kérdeztem magyarságtudatról, Clevelandbe érkezésük óta eltelt időkről, arról, hogyan vertek gyökeret itt a városban. Lórival sokat beszélgettem az itt töltött fél év alatt arról, hogy mit jelent számára magyarnak lenni  Amerikában. Korábban soha nem gondolta volna, hogy ennyire fontos lesz számára az hogy honnan jött, milyen kultúrából, s hazájának nyelve, történelme, irodalma ennyire fontos részét alkotja identitásának.15 évvel ezelőtt érkezett családjával a városba, ahol könnyen beilleszkedett, mert nagyon sok magyar veszi körül nap mint nap. Annyira fontos számára a magyar közösség, hogy nem sokáig habozott, amikor Molnár Zsolt kollégám invitálta a Bocskai Rádióba.  Három éve már, hogy a Lóri a Bocskai Rádió műsorvezetője, szerkesztője. Fontos számára az, hogy a nagy létszámú clevelandi magyarokat a rádión keresztül informálja  a magyar kultúráról, eseményekről. A media az egyik legmegfelelőbb eszköz a magyarság összefogására, ezért fontos számára ez a misszió, amit önkéntes alapon végez minden vasárnap.  Nem vágott el minden köteléket  szülőföldjétől, gyakran látogatnak haza Erdélybe, hiszen tudja Erdély mindig hazavárja.

5 COMMENTS

 1. Gratulalok Csibi Lorandnak! Szeretnem megkerdezni tole hogy milyen elonye lett itt az USA-ban hogy Magyar alampolgar lett? Szerintem az eg vilagon semmi! A Magyar ontudat szivben van nem papiron. Magyar Alampolgar csak Magyarorszagon elo emberek lehetnek akik ott fizetik az adot ! Vannak kivetelek mint a Trianon altal elrabolt teruletek amik ezer evig Magyarorszaghoz tartoztak, de semmi estere sem azok akik Itt Amerikaba a tengeren tul elnek!!

  • Tisztelt Toracs Ferenc!

   Tudatom önnel,hogy én is az USA-ban élek ,Erdélyben születtem és én is büszke Magyar állampolgár vagyok! Nem “előnyök” véget,csak csupán hovatartozás szempontból.Igaz,hogy nem fizetünk adót Magyarországon,hiszen nem is dolgozunk ott,viszont sok pénzt hagyunk ott üdülések,baráti látogatások,stb. alkalmával! Szeretném még tudomására hozni,hogy a Magyarországon való éles és adófizetés nem jogosít valakit Magyar Állampolgárságra! Egyébként ez az egyetemes magyarsághoz való tartozást is jelenti !

  • Kedves Toracs Ferenc Ur!

   Sajnos azt kell mondjam, hogy nem ertek egyet Onnel. En szuletett magyar allampolgar vagyok es buszke vagyok azokra az emberekre, akik tesznek azert, hogy az identitasukat papiron is megerositik.
   Ne az adofizetes es a haszonszerzes hatarozza mar meg, hogy ki lehet Magyar allampolgar. Milyen allampolgar lesz az az orosz, Ukran, Izraeli stb… meg magyarul sem tud es csak azert kap letelepedest- allampolgarsagot, mert letelepedesi kötvényt jegyez le?

 2. Tisztelt Bocskai Radio! Az en altalam irott velemenyt Miert nem hoztak le , Hogy az emberek lassak hogy mire kaptam valaszt! Es mi volt az en velemenyem az alampolgarsagal kapcsolatban??

  • Kedves Torács úr, engedélyezve volt az ön hozzászólása, és az emberek arra válaszoltak. Másképpen, honnan tudták volna, hogy önnek kell címezni a bejegyzéseket???!!!. Ugyan akkor tudatjuk azt is, hogy mint a weboldal szerkesztői fenntartjuk a jogot, hogy nem minden hozzászólást tudunk megjelentetni és néha olyanokat is töröljünk, amit előbb engedélyeztünk. Tisztelettel!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.