Elkészült a székely petíciót támogató Hosszú Katinka reklámfilmje, amellyel az Írdalá.hu csapata a katalánok közül igyekszik minél többeket megnyerni a kezdeményezéshez. A világhírű, háromszoros olimpiai bajnok sportoló félperces reklámfilmjében, angol nyelven – magyar felirattal – hívják fel a figyelmet arra, hogy az atléták, sportolók négy évig készülnek egy-egy olimpiára (a világjárvány miatt most éppen ötöt), míg a katalánoknak 306 éve kell várniuk a szabadságukra. A videó végén Hosszú Katinka szintén angolul azt hangsúlyozza, hogy ő csatlakozik az aláírásgyűjtéshez, és tegye ezt más is. A reklámfilm végén feltűnik a kampány nemzetközi oldalának címe, a Signiteurope.com.

Közben csatlakozott a székelyek ügyéhez Rudolf Péter színész, rendező is. A Vígszínház igazgatója többek között azzal indokolja csatlakozását, hogy a világ gazdagabb a kisebbségekkel. – Akkor színesebb a világ, ha ők velünk vannak a nyelvükkel együtt. Ha elkezdünk egységesek lenni és egyformákká válni, akkor a végén mindenki angolul beszél, és ugyanolyan logika mentén valamiféle dizájnvilágban él. Ehhez képest jobban szeretem azt a világot, ahol a kisebbségek itt vannak velünk – emelte ki Rudolf Péter, akinek természetes, hogy egy-egy országban a különböző népeknek együtt kell tudniuk működni. A székelység kapcsán rámutatott arra, hogy mindenki dolga az ügy mögé állni. Kitért arra is: a kezdeményezés azért is fontos, mert szükség van forrásra ahhoz, hogy a magyar nyelv fennmaradjon a határon túli területeken, és hogy magyar nyelven születhessenek előadások, filmek és könyvek.

Mint korábban megírtuk, a politikai élet különböző szereplői mellett kiemelten támogatja a székelyek ügyét Bölöni László. A világhírű labdarúgóval és edzővel reklámszpot is készült, illetve Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is kiállt a petíció mellett. A hazai sport- és művészvilágból pedig mások mellett olyan hírességek támogatják a petíciót, mint Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónő, Eszenyi Enikő és Reviczky Gábor színművészek, Bródy János, Nagy Feró és Pataky Attila zenészek.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.