A Columbia Egyetem professzora szerint a magyar kormányfő megértette, hogy ez egy szükségtelen háború, amelyet a NATO bővítése idézett elő.

Jeffrey Sachs amerikai közgazdász szerint Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet; a Columbia Egyetem professzora az ukrajnai béke lehetőségeiről nyilatkozott a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban. A világhírű közgazdász úgy vélekedett: a magyar miniszterelnök érti, hogy ez egy értelmetlen és szükségtelen háború, amelyet a NATO bővítése idézett elő, és ameddig tart, addig tragédiát és zsákutcát jelent Ukrajna számára.

A többi európai vezetőtől eltérően azt is felismeri, hogy Oroszország nem fogadja el a vereséget a csatatéren anélkül, hogy ne eszkalálódna a konfliktus egy nukleáris háborúvá

– mondta a lapnak.

ReklámTas J Nadas, Esq

A professzor álláspontja szerint a hosszú távú béke eléréséhez Ukrajnában először is az Egyesült Államoknak világossá kell tennie, hogy a NATO nem fog Ukrajnával és Grúziával bővülni, Ukrajnának pedig ki kell nyilvánítania semlegességét. Hozzátette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának és más államoknak – beleértve Németországot, Törökországot, Brazíliát és talán Magyarországot is – együtt kellene vállalnia a felelősséget és a garanciát a békeszerződés betartásáért.

Emellett a NATO-tagállamoknak szigorúan korlátozniuk kell Ukrajna újrafegyverzését, továbbá Kijevnek egyértelmű ütemtervet kell kapnia az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz, mint semleges állam – akárcsak Ausztria. Végül az Oroszországra kivetett szankciókat vissza kell vonni és

vissza kell állítani az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelmet

– fejtette ki Jeffrey Sachs a Magyar Nemzetnek.

Arra is kitért, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve véleménye szerint nem valódi béketerv, az tulajdonképpen Oroszország legyőzésének a terve. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna messze a legnagyobb vesztese az eddigi tárgyalások kudarcának, éppen ezért az ukrán vezetőknek kellene legelsőként keresni a tárgyalásos békemegállapodás lehetőségét annak érdekében, hogy véget vessenek az öldöklésnek és pusztításnak.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.