Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentett be szerdán. A Fehér Ház közleménye szerint a döntés nyomán 160 ezer ember válik jogosulttá hitelének törlésére, többségükben szövetségi alkalmazottak, akik személyenként átlagosan 35 ezer dollárnyi hiteltörlesztési kötelezettség alól mentesülnek.

Az új intézkedéssel együtt Joe Biden elnök döntései alapján az elmúlt években 167 milliárd dollár (mintegy 61 ezer milliárd forint) bevételről mondott le az amerikai államháztartás elengedett diákhitel-törlesztés formájában.

A diákhitelek eltörlése, különböző programok formájában mintegy 5 millió volt egyetemi hallgatót érint.

Joe Biden közleményében úgy fogalmaz: nem fog megállni azon az úton, hogy eltörölje a diákhiteleket, akkor sem, ha a republikánusok próbálják akadályozni.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az oktatási minisztérium közleménye szerint jelenleg a szövetségi diákhitelesek mintegy 10 százaléka jogosult törlesztési terhének könnyítésére valamely korábban elérhetővé tett megoldáson keresztül.

Mike Johnson, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke Joe Biden intézkedését adófizetői pénzek nagy mértékű átirányításának nevezte, azoktól elvonva, akik nem jártak egyetemre, azok javára, akik felsőoktatásban tanultak. Egyben mindezt „szégyenletes szavazatvásárlásnak” minősítette hat hónappal az elnökválasztás előtt.

Joe Biden még 2022 őszén, a félidős választások előtt széleskörű diákhitel-elengedési programot hirdetett meg, ami több tízmillió emberre vonatkozott volna.

A tervet 2023 tavaszán az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek találta arra alapozva döntését, hogy az elnöknek nincs jogköre ilyen döntést hozni. Akkor Joe Biden bírálta az ország alkotmánybíróságának megfelelő bírói tanácsot, és közölte, hogy más módokat talál majd a diákhitelek elengedésére.

(Híradó / MTI)

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumában, Washingtonban 2024. május 17-én. Fotó: AP/Susan Walsh

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.