A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) az európai parlamenti konzervatív frakciója közvetítésével új, a tagállamok nagyobb szabadságát rögzítő uniós alapszerződéseket szeretne javasolni – mondta el egy hétfőn megjelent interjúban a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes.

A Rzeczpospolita jobbközép, a kormánnyal szemben távolságtartó lengyel napilapnak adott terjedelmes interjúban Kaczyńskit többek között arról kérdezték, hogy az európai uniós országok koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítását célzó alap a közösen felvett hitelek révén megerősíti-e a szorosabb integrációt az unióban. Kaczyński egyszeri esetnek nevezte a járvány és a mélyebb EU-integráció összekapcsolását. – Kihasználták az alkalmat – jegyezte meg, egyúttal úgy látta: az integrációs törekvés viszont tény.

A PiS azért küzd, hogy az integráció ilyen koncepcióját ne valósítsák meg

– húzta alá.

ReklámTas J Nadas, Esq

Közölte: a PiS az EU megszervezésének saját projektjét akarja bemutatni európai parlamenti frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közvetítésével. Ez a koncepció a föderalizáció elmélyítését célzó irányzattal szemben konföderációs berendezést feltételez, mely alapján az EU valódi szuperhatalommá válik majd, egyúttal viszont sokkal több önállóságot biztosít a nemzetállamoknak – mondta el Kaczyński.

Szerinte jelenleg

az EU-ban nem tartják be az alapszerződéseket.

A PiS elnöke azon reményének adott hangot, hogy a PiS és az ECR egy idő után új alapszerződés-tervezeteket mutat be, a koncepciót szélesebb, európai szinten, de szűkebb körben, a visegrádi csoporton, valamint a Három Tenger Kezdeményezésen belül is be akarják mutatni.

– Teljesen másképp látjuk ezt, mint azok, akik ma túlsúlyban vannak ez EU-ban

– fogalmazott.

Az uniós eszközök és a jogállamisági kérdések elválasztása terén az Európai Tanács ülésén december közepén elért kompromisszum kapcsán Kaczyński úgy látta: Lengyelország jó fegyvert kapott a kezébe, a tagállami hatáskörbe tartozó ügyekbe az EU továbbra sem avatkozhat bele. – Semmiképpen sem hátrálunk meg, téved az, aki esetleg arra számít, hogy a források elvételének fenyegetése miatt változtatunk a politikánkon – jelentette ki.

Bejelentette a lengyel bírósági reform folytatását, aláhúzva: a bíráknak tiszteletben kell tartaniuk a lengyel alkotmányt, ma pedig a bírósági rendszer testületileg gyakorlatilag az államon kívül áll.

A járvány után tervezett tisztújító PiS-kongresszus kapcsán a 71 éves politikus elmondta: most még újból megpályázza a pártelnöki tisztséget. – De ez biztosan az utolsó alkalom lesz – tette hozzá Kaczyński.

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.