Bár egyre többen vallják, hogy a karácsonynak nem a fogyasztásról kellene szólnia, mégis ilyenkor jelentősen – akár 30-40 százalékkal is megnő a kiskereskedelmi forgalom, hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a vásárlást, a fogyasztást és ezzel együtt természetesen a hulladéktermelést. Pedig néhány egyszerű praktikával, kis odafigyeléssel könnyen vissza tudjuk téríteni az ünnepet eredeti funkciójához.

Vásárlás

Ne vásároljunk felesleges dolgokat! A megvásárolt termékek nagy részéből pár hónap után hulladék lesz, vagy visszaviszik az üzletbe, esetleg egy szekrény alján végzi. Vásároljunk olyan tárgyat, amire valóban szüksége van az illetőnek, de még jobb, ha közös programokat, élményeket ajándékozunk – például színház- vagy koncertjegyet, kirándulást, közös részvételt egy sporteseményen.

Gyermekeink ragaszkodnak a tárgyakhoz, nekik érdemes természetes anyagból – például fából, papírból készült játékokat választani – lehetőleg hazai forrásból.

Ünnepi készülődés

  • Az ünnep legfontosabb része a közös készülődés – készítsünk együtt kézműves ajándékokat újrahasznosított tárgyakból, vagy karácsonyfadíszt természetes anyagokból – fából, gyümölcsökből, szalmából, papírból, régi ruhákból.
  • A sütés-főzés ne stresszes rohanás legyen, inkább vonjuk be családtagjainkat és főzzük meg együtt a menüt. Különösen izgalmas lehet a karácsonyi sütemények, édességek – például mézeskalács, szaloncukor elkészítése.

Takarékosság

  • A csillogó karácsonyi díszkivilágítás felesleges kacat, amit legtöbbször távoli országokban gyártanak és hamar tönkremegy, ráadásul energiát fogyaszt. Néhány gyertya és természetes anyagból, saját kezűleg készített dísz sokkal eredetibb és ünnepélyesebb. Ha mégsem tudunk elszakadni a világító füzérektől, válasszunk napelemmel működő LED világítókat.
  • Drága, színes, csillogó és utána a szemétbe kerülő csomagolóanyagok, díszek és üdvözlőlapok helyett készítsünk sajátot természetes és újra használható anyagokból – például papírból, textilből, régi ruhákból, termésekből, agyagból, régi újságokból, melyeket krumpliból vágott pecséttel, vagy gyermekünk nyomdájával díszíthetünk.
  • A kivágott fenyő helyett keressünk jobb megoldást – visszaváltható, vagy otthon elültethető földlabdás fenyőt. Ez esetben ügyeljünk arra, hogy rövid ideig bírja a szoba melegét, így hamar le kell bontanunk. Választhatunk többször használható fenyőt is, de semmiképp ne műanyagból, hanem papírból vagy fából. Amennyiben mégis ragaszkodunk a vágott fenyőhöz, az ünnep után az arra kijelölt helyre szállítsuk, ahonnan összegyűjtik és újrahasznosítják fűtőanyagként vagy komposztként.

Adományozás

  • Gondoljunk azokra, akiknek nem adatik meg mások törődése, szeretete. Feleslegessé vált tárgyainkat, ruháinkat, játékainkat juttassuk el a rászorulóknak. Vannak kifejezetten erre szakosodott intézmények, akciók, de elvihetjük ezeket családtagjainkkal együtt közvetlenül az érintetteknek is. Megéri a hálás pillantásokért és mosolyért.
  • Ha túl sok lett az étel – ami általában így van – a megmaradt adagokat adjuk oda rászorulóknak, hajléktalanoknak – hálásak lesznek érte.

Boldog, szeretetteljes, karácsonyra való készülődést kívánunk mindannyiuknak.

 

forrás:okoszolgalat.hu

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.