Kijevi látogatása után Kárpátaljára érkezett november 27-én Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

A program ünnepi istentisztelettel kezdődött a beregszászi református templomban, ahol Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdetett igét.

Ne arra koncentráljunk, hogy milyen lesz az ünnep, hanem várjunk Jézusra. Az adventi várakozás úgy az igazi, ha előre tudunk tekinteni és másokra figyelni, mint Ő. Jövel, Uram, Jézus! – zárta szavait Zán Fábián Sándor.

Majd Novák Katalin köztársasági elnök mondott köszöntő beszédét.

Lélekben 15 millió magyar ember van most velem. Itt vannak velem azok is, akik segítik Kárpátalját, akik kiállnak nemzetünkért. Legyen bármilyen nehéz a helyzet Kárpátalján, itt vagyunk és közösen imádkozunk azért, hogy eljöjjön a béke.

A háború sem tudja elpusztítani azt a szeretet, amellyel nap, mint nap találkozunk, amely átsegít minket a nehézségeken. Nagyon hálás vagyok, hogy itt gyújthatom meg Önökkel advent első gyertyáját, a várakozás első lángját. Támogatom Önöket, hogy tartsanak ki, hiszen muszáj, hogy béke legyen – emelte ki Novák Katalin.

Köszöntőbeszédét imádsággal zárta.

Az istentiszteleten szolgálatot teljesítettek a gyülekezet gyermekei, tagjai és a kamarakórus is.

Ezután a helyi szervezetek és a Rákóczi-főiskola vezetőivel tartott zárt ajtós megbeszélést a köztársasági elnök.

Fotó: Kárpátalja.ma

A délután folyamán átadták a Csepei Tulipán Tanoda felújított épületét.

Az épületet Novák Katalin, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke és Csernicskó István rektor adta át.

A megnyitón Orosz Ildikó elmondta, hogy nagy lépés a tanoda számára ennek az épületnek az átadása. Ugocsa szórványvidékén a jövőben ez egy újabb központ lehet annak érdekében, hogy hagyományainkat megőrizzük és továbbadjuk.

Kell egy olyan hely, ahol a gyermekek magyarul tanulhatnak, játszhatnak, ahol továbbadhatjuk a nagymamák kincseit.

Kárpátalján kell magyar népművészet, kell, hogy akik itt születtek, szülőföldjükön tudjanak boldogulni. Ez az intézmény a záloga annak, hogy volt, van és lesz békés kárpátaljai magyarság itt – hangsúlyozta Magyarország köztársasági elnöke.

Fotó: Kárpátalja.ma

Majd a legkisebbekhez szólt: töltsétek meg élettel ezt a helyet és tanuljatok, játszatok minél többet.

Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöki helynöke, Ábrány Krisztián, a Csepei Görögkatolikus Egyházközség parókusa és Magyar Gergely, a Csepei Római Katolikus Egyházközség plébánosa Isten áldását kérte, majd felszentelte az új épületet.

Az ünnepélyes átadó végén Novák Katalin meggyújtotta a tanoda adventi koszorúján az első gyertyát, majd ajándékkal kedveskedett a Csepei Tulipán Tanoda növendékeinek.

Fotó: Kárpátalja.ma

Magyarország köztársasági elnöke ezután a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola által rendezett Gyertyagyújtási ünnepségen vett részt Beregszászban.

Nyitókép: a Csepei Tulipán Tanoda felújított épületének átadása. Fotó: Kárpátalja.ma

(Kárpátalja.ma)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.