A Kulgazdasagi es Kulugyminiszterium osztondijpalyazata magyar nyelvi es magyarsagismereti kepzesekre nyugati diaszporaban elo magyar szarmazasu szemelyek szamara a 2017/2018-as tanevre
A Kulgazdasagi es Kulugyminiszterium (a tovabbiakban: Kiiro) palyazatot hirdet a kulturalis es nyelvi azonossagtudat megorzesenek es erositesenek erdekeben a 2017/2018-as tanevre, a Karpat-medencen kivul, nyugati diaszporaban elo magyar szarmazasu szemelyek szamara, allami osztondijas
 
MAGYAR NYELVI es MAGYARSAGISMERETI KEPZESEKRE.
A magyar nyelvi es magyarsagismereti kepzes celja: a nyugati diaszporaban elo, magyar szarmazasu fiatalok magyar nyelvtudasanak es magyarsagismeretenek fejlesztese. A ketszemeszteres magyarorszagi tanulmanyokra a Kulgazdasagi es Kulugyminiszteriumban kerul sor, a KKM Oktatasi es Rekreacios Kft. felnottkepzesi intezmeny kozremukodesevel.
A palyazat 18. eletevet betoltott, elsosorban egyetemista koru, magyar szarmazasu fiatalok szamara kerul kiirasra. A korhatar: 35 ev. A palyazonak kulfoldi allampolgarsaggal kell rendelkeznie, a magyar allampolgarsag meglete nem kizaro ok. A palyazatnal elbiralasra kerul a tarsadalmi korokben folytatott kozossegi munka, egyetemi ajanlas, valamint a magyar kulturaval, muveszettel vagy mas terulettel kapcsolatos tevekenyseg.
A kepzes leirasa:
A program magyar nyelvi es magyarsagismereti tanulmanyokat tartalmaz, valamint lehetoseget nyujt az orszaggal es az elo magyar kulturaval valo aktiv megismerkedesre is. A magyarsagismereti tanulmanyok kereteben tortenelem, irodalom, foldrajz, neprajz, muveszettortenet es tarsadalomismeret tantargyakat tanulnak a hallgatok. A program a magyarsagismereti tanulmanyokbol zarovizsgaval es egy valasztott temabol megirt zarodolgozat megvedesevel fejezodik be. A palyazo vallalja, hogy a tanev vegen magyar nyelvbol allamilag elismert nyelvvizsgan vesz reszt. (A nyelvvizsga szintje, fajtaja es az ennek megfelelo, befizetendo vizsgadij merteke a nyelvi szintfelmerest vegzo bizottsag dontesetol fugg.) A felnottkepzesben resztvevok a kepzes sikeres abszolvalasa eseten tanusitvanyt kapnak.
Az oktatason valo reszvetel kotelezo, ennek indokolatlan elmulasztasa, valamint a Tanulmanyi es Vizsgaszabalyzatanak es/vagy Fegyelmi Szabalyzatanak megszegese eseten a kepzesre es kollegiumi elhelyezesre valo jogosultsag azonnal megszunik, es – az alairt osztondijszerzodesben foglaltak szerint – az addig felvett osztondijat vissza kell fizetni.
A kepzes idotartama 10 honap (2017. szeptember–2018. junius).
A Kulgazdasagi es Kulugyminiszterium az osztondijas hallgatok szamara a kepzes idotartamara az alabbiakat biztositja:
—   ingyenes kepzes,
—   30.000 HUF/ho osztondij,
—   teritesmentes kollegiumi elhelyezes (2-3 agyas szobakban),
—   diakigazolvany (kedvezmenyekre jogosit),
—   egeszsegbiztositas.
A palyazot erinto koltsegek:
—  az utazas koltsegei,
—  az etkezes koltsegei,
—  nyelvvizsgadij (kb. 25.000 HUF),
—  diakberlet (tomegkozlekedesi eszkozokon valo utazashoz),
— javasolt koltopenz az etkezes, diakberlet es szemelyes koltsegek fedezesere:
 kb. 250 USD / ho,
—  tanulmanyi vizum beszerzese az illetekes magyar kulkepviseleten,
—  regisztracios dij (50 USD),
—  egy kotelezo belfoldi es egy kotelezo erdelyi kirandulas koltsege (600 USD).
 
A tervezett osztondijas keretszam:  20 fo.
A palyazat bekuldesi hatarideje: 2017. majus 5.
A Kiiro a hatarido utan beerkezett, illetve formailag hibas es hianyos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyujtott palyazatokat nem veszi figyelembe.
A palyazatokrol a dontest a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg javaslata alapjan a Kulgazdasagi es Kulugyminiszterium kepviseloibol allo Ertekelo Bizottsag hozza meg. A dontes minden palyazora nezve kotelezo. A palyazatokrol szolo dontes meghozatalanak hatarideje: 2017. majus 26., amelyet kovetoen 5 munkanapon belul a Kiiro ertesitest kuld a palyazat eredmenyerol.
 
Az osztondijat nyert palyazonak nyilatkoznia kell, hogy elfogadja-e az osztondijat. A nyertes palyazo – az elfogadasrol szolo nyilatkozat megtetele utan, 7 napon belul – koteles a kotelezo kirandulasok dijat (600 USD) es a regisztracios dijat (50 USD), osszesen 650 USD-t egy osszegben befizetni. A befizetes modja: szemelyes csekken (USA es Kanada) vagy banki atutalassal. A csekket egyszeru legipostan a kovetkezo cimre kell kuldeni: Hungarian Scout Association in Exteris, 2850 Route 23 North, Newfoundland, NJ 07435 – USA. Banki atutalas eseten a szamlaadatok a kovetkezok: Hungarian Scout Association in Exteris; Wells Fargo Bank; ABA Routing #021200025; Account number: 7219453979; Swift code# WFBIUS6S; Bank address: Wells Fargo Bank, NA, 20 Mountainview Avenue, Wayne, NJ, Postal code 07470, USA.
 
Amennyiben a befizetes nem tortenik meg az osztondij elfogadasat koveto 14 napon belul, a palyazo elvesziti az osztondijra valo jogosultsagat, es az osztondij egy varolistara kerult palyazonak lesz felajanlva. Amennyiben a palyazo elfogadta az osztondijat, es befizette a kotelezo kirandulasok dijat, de azutan megis visszalep, 2017. augusztus 7. elotti visszalepes eseten a kirandulasok osszegenek 50%-at teriti vissza a Hungarian Scout Association (300 USD). A regisztracios dij (50 USD) nem teritheto vissza. 2017. augusztus 7. utani visszalepeskor mar nincsen lehetoseg visszateritesre.
A palyazat menete:
1. Regisztracio
A palyazonak a palyazati idoszakban regisztralnia kell a Kiiro ugyfelkapu rendszereben ahttp://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.
A palyazo a regisztracio sikeressegerol 1 napon belul visszaigazolo levelet kap a regisztraciokor megadott e-mail cimere. Amennyiben ez a level nem erkezik meg, kerjuk, vegye fel a kapcsolatot Bencsik Balazs nemzetkozi oktatasi fokoordinatorral, e-mail cime: balazs.bencsik@mfa.gov.hu !
 
2. Palyazati adatlap kitoltese
A sikeres regisztraciot kovetoen jelentkezzen be a http://sao.bbi.hu/login oldalon a palyazati feluletre.
palyazati oldalrol toltse le a palyazati adatlapot (Microsoft Word dokumentum). A palyazati adatlapot elektronikusan (szamitogeppel!) kell kitolteni!
3. A palyazathoz csatolando mellekletek es igazolasok elkeszitese, beszerzese
A palyazathoz szukseges mellekletek es igazolasok:
– kb. 300 szavas fogalmazas a magyarorszagi tanulmanyok celjarol es a megszerzendo ismeretek otthoni hasznositasarol,
– kezzel irott oneletrajz,
– az utlevel masolata,
– tanulmanyokat igazolo dokumentumok masolata,
– tarsadalmi szervezet (cserkeszet, iskola, alapitvany, egyhaz stb.) vagy elismert szemely ajanlasa.
4. A palyazati adatlap kinyomtatasa es alairasa
A teljesen kitoltott es alairt adatlapot kerjuk szkennelni!
Az alairt palyazati adatlap es a csatolando mellekletek, igazolasok szkennelt, elektronikus valtozatanak feltoltese a https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/magyarsagismeret-hungarian-cultural-studies
palyazati oldalon.
5. A palyazati adatlap es a csatolando mellekletek, igazolasok elektronikus valtozatanak elkuldese Nemethy Kesseru Judit (e-mail cim: jn2@nyu.edu) es a Kiiro reszere (e-mail cim:hungarologia@mfa.gov.hu).
Palyazati informaciokert keresse a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseget:
Dr. Nemethy Kesseru Judit, E-mail: jn2@nyu.edu vagy Szorad Gabor, E-mail: gabona@aol.com
Technikai es egyeb segitseg nyujtasa a palyazat menetehez es a Kiiro ugyfelkapu rendszerenek (http://sao.bbi.hu) hasznalatahoz: Bencsik Balazsnal, e-mail: balazs.bencsik@mfa.gov.hu
A palyazati kiiras es a palyazati adatlap letoltheto a Kiiro (www.balassiintezet.hu) es a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg (www.kmcssz.org) honlapjarol.
All Hungarian speakers should fill in the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.
 
 
Tovabbi informacioert, kerjuk, forduljon a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg sajtoirodajahoz:
2208 Gates Court, Morris Plains, NJ 07950, U.S.A.
Internetes honlapunk: http://www.kmcssz.org

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.