Népzenei kötetet jelentet meg a Magyar Művészeti Akadémia. Almási István népzenekutató kötetét hétfőn mutatják be.

Almási István „Most jöttem Erdélyből…” – Írások népzenéről és népdalkutatásról című könyvét mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia hétfőn Budapesten. A népzenekutató életművéből kínál válogatást a gyűjteményes kötet, amelyet a magyar kultúra legősibb értékei iránt érdeklődő olvasóknak is ajánlanak.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/kronika_2019/7_november_december/b_almasi_b1_1.jpg

Almási István, az MMA rendes tagja hosszú évtizedek óta tárja fel az erdélyi népdalkincset. A kolozsvári születésű, városához mindmáig hű népzenekutató írásait áthatja a magyar zenei anyanyelv tisztelete és az a kutatószenvedély, amelynek köszönhetően gazdag életművét építette és építi. Legyen szó Bartók vagy Kodály munkásságának fontosságáról, az erdélyi népzenegyűjtés sokszor viszontagságos körülményeire való utalásról vagy éppen a költő Áprily Lajos népdalélményeinek bemutatásáról, Almási István professzor mindig pontos, árnyalt mondatokban adja át tudásának legjavát.

A kötetet hétfőn Budapesten Almási István mellett Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője és Szathmáry István, a kötet szerkesztője mutatja be.

(Kultúra / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.