Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.

Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselői csütörtökön megszavazták Laura Codruța Kövesi kinevezését az európai főügyészség élére, így minden valószínűséggel ő lesz az első, aki betöltheti ezt a tisztséget. A volt DNA-főügyész 22 szavazatból 17-et szerzett meg, ami elsöprő többséget jelent. A kinevezéséhez még hátra van az Európai Tanács szavazata is, de az már csak formalitásnak számít, legalábbis a román sajtó szerint. Az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosította Kövesit. A két intézmény képviselői várhatóan szeptember 24-én ülnek össze, akkor minden bizonnyal hivatalosan is megállapodnak majd Kövesi kinevezéséről, ezt követheti a formális megerősítő szavazás a tanácsban.

Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán jelezte, hogy Románia képviseletében Luminiţa Odobescu a kinevezés ellen fog szavazni, ami így is történt. Ettől függetlenül Kövesi lehet az Európai Ügyészség első vezetője. Az ügyészség legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, és az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményeket fogja vizsgálni. 22 állam a tagja.

Laura Codruţa Kövesi[*], leánykori nevén Lascu, (Sepsiszentgyörgy, 1973. május 15. –) román jogász, 2013–2018 között a Románia Főügyészi Hivatala keretében működő Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezető ügyésze.
2006-tól kezdődően Románia Legfőbb Ügyészeként tevékenykedett. Hivatalba lépésének időpontjában Kövesi volt az első nő és ezzel egyidejűleg a legfiatalabb főügyész Románia addigi történetében. Ezen felül ő az egyedüli olyan köztisztviselő, aki Románia Legfőbb Ügyészeként teljes mandátumát kitöltötte. 2013-tól 2016-ig töltötte első mandátumát a Korrupciellenes ügyészség élén (DNA), 2016. április 6-án Klaus Johannis államfő aláírta a második hároméves mandátumáról szóló kinevezést. Ezt azonban már nem tölthette ki, mert az Alkotmánybíróság döntésének engedelmeskedve, egy hónapos huzavona után, 2018. július 9-én az államfő aláírta menesztését ebből a pozícióból.2019 februárjában bekerült az első három jelölt közé, akik az újonnan létrehozandó európai főügyészi tisztségre pályáztak. Laura Kövesi 2007-ben elvált férjétől, Kövesi Eduárdtól, de megtartotta a volt férje vezetéknevét.  (Wikipédia)

További olvasnivaló: Mit adott nekünk Kövesi? (Főtér.ro)

Közérdekű hirdetés

(foter.ro)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.