A Hawaii Magyar Iskola majdnem két éve indult, az óvodás csoportoktól a felnőttekig akadnak diákok. Míg a legkisebbeket elsősorban írni és olvasni tanítják, addig a felnőtt korosztály esetében előkerül a földrajz és a történelem tananyag is. Az idei tanévben 15 állandó tanulóval működnek, de a karácsonyi, húsvéti, kulturális rendezvényeik, táboraik jóval több érdeklődőt vonzanak.

YouTube player

A Diaszpóra Iskolatábor hagyománya nem az Egyesült Államokra jellemző, szinte mindegyik kontinensen nagy múltra tekint vissza. A négy-ötnapos rendezvény a diaszpórában működő magyar iskolák diákjait kívánja összehozni, egymással megismertetni. A program főszervezője és támogatója a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ), ők azok, akik évente kijelölik a tematikát. Ezúttal a lovagkor került feldolgozásra Írországtól Ausztráliáig a legtöbb iskolában. A gyermekek körében nagy sikert aratott a tábor, különösen a fiúk fürdőztek a lovagkor világában. Mindamellett, hogy a díszletet nem a magyar várak, hegyek és völgyek adták, a szervezőknek sikerült elérniük a hogy a pálmafák tövében és a homokos tengerparton is érvényesüljön a téma, megvalósuljon a lovagi torna. Ehhez a tanárok, szülők részéről kreatív pedagógiai eszközök alkalmazására, többek között szerepjátékokra, vetélkedőkre volt szükség. A gyerekek találkozhattak királyokkal, királynőkkel, de a történet szerint még Olaszországban is jártak. Nem kevésbé izgalmas volt számukra a saját páncéljuk, kardjuk elkészítése, vagy a középkori étkezés. A lakomákon bizony nélkülözniük kellett az evőeszközöket.

A tábor egy keresztény táborhelyen, Hawaii szigetének északi részén kapott helyet, és körülbelül 10-12 gyerek érkezett Amerika más államaiból. Főként Kaliforniából és Washington DC-ből. Voltak visszatérő résztvevők, külön örömmel töltötte el a gyerekeket, hogy viszontláthatták régi barátaikat. A hawaii tanulók ugyan ismerik egymást a magyar iskolai foglalkozásokról, ám itt más légkörben lehettek együtt. A táborzáró egy koncert volt, ahová meghívást kapott a hawaii magyarság apraja és nagyja, beiglivel és zserbóval nyitották meg az ünnepi szezont.

A tábor nem titkolt célja volt, hogy a tábor hatására a gyerekek jobban beszéljenek magyarul, bővüljön szókincsük, szorosabb kötődésük alakulhasson ki Magyarországgal és általában a magyar közösséggel. Ágnes benyomása szerint ezek a célok megvalósultak, sikerélményként könyveli el a II. Diaszpóra Iskolatábort.

Törtelli Ágnes az interjúban beszámolt Magyarország amerikai nagykövetének, Takács Szabolcs, hawaii látogatásáról az 1956-os megemlékezések kapcsán, illetve említést tett, hogy a hawaii Family Life Center segélyszervezet megrendelésére október végéig közel 250 család számára érkezett ideiglenes lakhatásra kialakított innovatív összecsukható konténerek a magyarországi Continest Technologies Zrt. a tűzvész-súlytotta Hawaii-szigeteki Mauira.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.