Magyarország Oroszországtól három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni – jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásai befejezése után, péntek reggel a közösségi oldalán.

Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása, újabb forrásból kell hatásos és biztonságos vakcinát vásárolni – mondta Szijjártó Péter a Mihail Albertovics Murasko orosz egészségügyi miniszterrel tartott sajtótájékoztatón.

A magyar szakemberek meglátogatták az orosz oltóanyagot előállító gyártási helyszínt, és a hatóság nemzeti hatáskörben eljárva vészhelyzeti használati engedélyt adott az orosz oltóanyagnak, a Szputnyiknak – jelentette be a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter kiemelte,

Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása, ez úgy lehetséges, ha hatásos és biztonságos forrásból vásárolunk újabb vakcinát, így nagy öröm az a megállapodás, hogy Magyarország Oroszországtól három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni.

A vonatkozó szerződést kitárgyaltuk, az éjszaka aláírtuk, és az orosz közvetlen befektetési alap is aláírta. A szerződés részleteiről a nap folyamán a magyar nyilvánosságot tájékoztatni fogják – közölte.

Az oltás felgyorsítása Magyarországon emberéleteket véd meg. Az élet hamarabb visszatérhet a normalitás mezejére, és lehetővé válik, hogy a korlátozásokat korábban feloldják

– emelte ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

https://www.facebook.com/watch/szijjarto.peter.official/

Szijjártó Péter: Nagy előrelépés az egymillió orosz vakcina

Egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió koronavírus elleni adag vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor pénteken Moszkvában kollégájával, Szergej Lavrovval találkozott.

A miniszter közölte, hogy az oltóanyag három ütemben érkezik majd: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.

A megállapodást nagy előrelépésnek nevezte egy olyan helyzetben, amikor az oltóanyag lassan érkezik Magyarországra, és a járvány naponta 100–150 ember halálát okozza, napi 10 milliárd forint kár mellett.

Szijjártó Péter kifejezte készségét a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére a kölcsönös tisztelet alapján.

Lavrov kitért arra, hogy a járványellenes együttműködés új területe a kétoldalú kapcsolatoknak. Szerinte a Szputnyik V jól bizonyított Magyarországon, aminek következtében a magyar szakemberek jóváhagyták a használatát.

Szijjártó Péter pénteki moszkvai tárgyalópartnerei között szerepel Lavrov mellett Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Nyikolaj Sulginov energetikai, Mihail Murasko egészségügyi, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Alekszej Miller, a Gazprom, és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

(Magyar Nemzet / Hír TV)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.