Egyetlen eltávolított székely zászló után százat kellene kitűzni – ez a lényege annak a közösségi kezdeményezésnek, amelyet az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) karolt fel. Magánszemélyeknek adományoznak zászlókat.

Megrendítette a gyergyóremeteieket, hogy a falu főteréről el kellett távolítani a székely, a magyar és a település zászlóját. Nem hagyhatták annyiban, helyi vállalkozók keresték meg az EMSZ-t azzal, hogy a bírósági ítélet miatt levett székely zászló helyett máshol tűzzenek ki lobogókat.

Egy helyett százat!

– ez a mozgalom mottója. Az EMSZ tehát száz székely zászlót adományoz gyergyóremetei magánszemélyeknek, hogy házaik homlokzatára helyezzék ki. A községháza elől eltávolított zászló helyett száz lobogjon a faluban – ismertette a kezdeményezést Mezei János, a pártszövetség társelnöke.

A zászlókat helyi kezdeményezők anyagi támogatásával szerezték be, zászlórúddal együtt adják át az igénylőknek, és ha szükséges, zászlótartót is be lehet szerezni az EMSZ-nél. A zászlót átvevő magánszemélynek vállalnia kell, hogy ki fogja tűzni az ingatlanjára, és legalább két évig ott is marad.

Az első száz zászló Gyergyóremetére kerül, így most a remeteiektől várják az igényléseket a lobogókra,

de innentől kezdve mindenhol, ahol bírósági ítélet miatt el kell távolítani az önkormányzati épületre tűzött székely lobogót, hasonló mozgalmat szerveznek. Ugyancsak ezt szeretnék elérni azon a tizennégy településen is, ahol már korábban megtörtént a zászló levétele. A lobogókat a 0756–976520-as telefonszámon lehet igényelni.

(Székelyhon)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.