Tíz hónapon át tartó intenzív képzésbe kezdett Magyarországon négy amerikai szakember. A Hungary Initiatives Foundation és a Mathias Corvinus Collegium új ösztöndíjprogramja az USA és Magyarország tartós jó viszonyát szeretné elősegíteni. A program hosszútávú célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy Amerikában józan és megfontolt képet alkossanak Magyarországról. A Bocskai Rádió ott volt a program budapesti megnyitóján. A program hátteréről, előzményeiről és a jövőbeni elképzelésekről a HIF elnökét, Smith Lacey Annát kérdeztük.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A Budapest Fellowship Program a Hungary Initiatives Foundation (HIF) 2020- ban indított Liberty Bridge Programjának része, amelynek célja az USA-Magyarország kapcsolat felélénkítése az emberek közötti párbeszéd útján. A HIF olyan kutatókat támogat, akik hídépítőként szolgálnak majd a két ország között. Smith Lacey Anna, a HIF igazgatója elmondta a Bocskai Rádiónak, hogy az elmúlt 4 év során egyre több figyelmet fordít a HIF a fellowship típusú programokra. A tehetséges magyar fiatalok ösztöndíjhoz való juttatását, az amerikai-magyar kapcsolatok hosszútávú erősítését tartják missziójuknak. A Budapest Fellowship Program társszervezője a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A MCC mögött húszévnyi tapasztalat van a tehetséggondozás terén. Nemzetközi hírnevük és kapcsolatrendszerük lehetővé teszi, hogy színvonalas közéleti, oktatási, tudományos képzést nyújtsanak az általános iskolától kezdve a posztgraduális képzésig. A két említett szervezet közös szemléletének és munkájának gyümölcse a Budapest Fellowship Program. Az új közös program segítségével hídfőket kívánnak építeni az Atlanti-óceán mindkét oldalán, ami tartós, hosszútávra szóló, szoros köteléket alkot. A programmal kapcsolatban Smith Lacey Anna elmondta, hogy “Aki Magyarországról manapság véleményt alkot, annak igen elenyésző hányada ismeri az ország összetett történelmét, beszéli nyelvét, érti szokásait, tradícióit.” Szeretnék, ha a programmal sikerülne kiművelni olyan, Magyarországot értő és érző fiatal szakértőket, akik hozzájárulhatnak hosszútávon az amerikai-magyar kapcsolatok sikeresen épüléséhez. A programban fontos partnerként szerepel még a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely a Program junior résztvevőjének szállását biztosítja felújított campusán, és az egyik senior résztvevőnek biztosít kutatási lehetőséget az Egyetem infrastruktúráján keresztül.  

ReklámTas J Nadas, Esq

A HIF az  elmúlt három évben tudatosan építette ki a Magyarországról Amerikába irányuló ösztöndíjlehetőségeket. Ezekre magyar diákokat, kutatókat választottak ki két hónaptól egy évig terjedő időszakokra. Egyetemi alapképzéstől kezdve a PhD-ig vannak modt már lehetőségek. Az ösztöndíjak HIF által biztosított keretprogramjai segít az ösztöndíjasok számára megérteni az amerikai politikai rendszert, politikai és filozófiai alapvetéseket, könnyítik számukra az eligazodást Washington világában. A Budapest Fellowship Program igazgatója, Zeöld Zsombor tavaly a HIF Andrássy Fellowship Programjának kereteiben Amerikában kutatott egy évig. A kinti tapasztalataira alapozva, az MCC alumnusaként visszatérve Magyarországra ő fogja vezetni a  Budapest Fellowhip Programot.

A pályázók néhány előírásnak kellett eleget tegyenek: amerikai állampolgárság, aktív kutatási tevékenység. De ezeken kívül kiemelten fontos volt, hogy érdeklődjenek Közép-Kelet-Európa és Magyarország iránt, legyen bármilyen tudományos vagy személyes motivációjuk. Érdeklődésüket egy szakmai munkatervben prezentálták. Bár a jelentkezési feltételek között nem szerepelt, hogy legyen a résztvevőnek magyar gyökere vagy kapcsolódása, mégis sikerült ilyen szakembert kiválasztaniuk. 

Képek: Szarka Dávid

32 jelentkező volt a négy helyre, amit végül három férfi és egy hölgy töltött be: 1 junior, és 3 senior fellow. A legfiatalabb kiválasztott mester diplomájának a végén jár, a legidősebb pedig már családos, feleségével és hétéves gyermekével együtt érkezett Magyarországra. A szervezők megteremtették annak a lehetőségét, hogy bármely jelentkező esetlegesen családosan költözzön Budapestre, hogy ők is megismerkedjenek a magyar kultúrával, a mindennapjaik részévé tegyék azt. Az alábbiakban az ösztöndíjasokat mutatjuk be néhány szóban:

Ryan Brockhaus, senior kutató a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen fog kutatni az amerikai magyar katonai kapcsolatok, és a közös védelmi stratégia tematikában. Diplomáját az Arizonai Állami Egyetemen, szerezte, jelenleg mesterfokozatán dolgozik globális biztonság témakörben. Stephen Sholl a Rákosi-rendszer tulajdonelkobzásait és oktatási politkáját vizsgálja majd a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál. Első diplomáját nemzetközi konfliktusok és biztonságtudományi szakterületen szerezte. Kutatása elsősorban a történelmi háttérre összpontosít, mint magyarázó tényezőre az aktuális eseményekben és konfliktusokban. Jelenleg végez mesterszakon. Dr. George Bagden a jogtudományok doktora a New York-i Egyetem Jogtudományi Karán. Fogadó intézménye Budapesten a Danube Institute, a világjárvány kezelésének témakörével fog foglalkozni. George jelenleg a Journal of Law and Liberty főszerkesztője. A ReConnect Hungary program alumnusa, Nicole Nemeth a Nemzetpolitikai Kutatóintézetnél végez majd kutatómunkát, a kisebbségi jogok érdeklik, különös tekintettel az erdélyi magyarságra. Leginkább a határon túli magyarság és a diaszpórát érintő jogi kérdésekkel szeretne foglalkozni. A kaliforniai ügyvéd a San Diegoi intézményen tanult, főleg polgári perekben szerzett gyakorlatot.

Az fellow-k előtt álló szűk év a kutatásról, tanításról, tanulásról és kapcsolatépítésről szól majd. A fentebb említett, tudományos érdeklődésüknek megfelelő témákat mentorok segítségével boncolgatják majd. A mentorok eljuttathatják őket az adott tematika kiváló magyar kulcsembereihez, hogy szakmai kapcsolatokat köthessenek a magyar tudományos élet vezetőivel. Az MCC szakirányos oktatási programjainak keretein belül azonban ők is taníthatnak. Előadóként szerepelhetnek majd az MCC vezetőképző alkalmain, tudásukat megosztva ők is hozzátehetnek az MCC posztgraduális képzéseihez. Ami a tanulást illeti, intenzív történelemszeminárium vár az ösztöndíjasokra. Smith Lacey elmondta, hogy a Magyarországról alkotott valós tudás alapja a történelmi tudás és a nyelv ismerete. Ezért a program különös hangsúlyt fektet a magyar nyelv elsajátítására, ami nem csak egy lábjegyzet, hanem a program szerves része A honfoglalástól kezdve napjainkig a különböző korszakok legismertebb történészeivel szeminárium-sorozaton keresztül ismerik meg a résztvevők a magyar történelem különböző fejezeteit. 

A Budapest Fellowship Program kulturális fókusza sem elhanyagolandó. A havonta megszervezendő kirándulások azt a célt szolgálják, hogy a résztvevők testközelből találkozhassanak a határontúli magyarság kihívásaival. A Kárpát-medencében barangolva megérezhessék az erdélyi, kárpátaljai lét specifikumát, meglássák a magyarság mibenlétét és különbségét a határ ezen és túlsó oldalán. Ugyanilyen hangsúlyt kap majd a belföldi utazás, illetve Magyarország földrajzilag legközelebbi partnereinek, a visegrádi országoknak a meglátogatása. Az alap magyar nyelvtanfolyam pedig a könnyebb beilleszkedést és a kulturális elmélyülési folyamatokat, a mélyebb szakmai tudás elsajátítását hivatott támogatni. Az ösztöndíj többek között biztosítja négyük számára a megélhetési költségeket, a szállást, könyv- és kutatástámogatást, a kirándulásokat.

A nyitórendezvény és orientációs nap arra szolgált, hogy a HIF és az MCC bemutatkozzon, megalapozzák a program hangulatát, a vezetőség felvázolja a terveket. A résztvevők megismerhették egymást és társaiknak azt a motivációját, amivel nekivágtak ennek a várhatóan nagyszerű időszaknak. A kerekasztal-beszélgetések során, illetve Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke előadásában szó esett közpolitikáról, politikai filozófiáról, EU-s ügyekről, kisebbségek helyzetéről és emberi jogokról, illetve történelemről, ami mindezeket összekapcsolja.

„Fontos célkitűzés, hogy megtudjuk, mit gondolnak rólunk a világ legfontosabb civilizációs csomópontjaiban, tudást hozzunk be kívülről. Visszaszerezzük azt a képességünket, hogy elmagyarázzuk külföldnek is, hogy kik is vagyunk, hogyan gondolkodunk.” – a nyitónap sajtótájékoztatóján fogalmazta meg ezeket a gondolatokat Orbán Balázs, aki a Mathias Corvinus Collegium számára stratégiai jelentőségűnek nevezte a programot. A HIF igazgatója elmondta, hogy amerikai értelmiségi körökben jelenleg van egy különös érdeklődés és nyitottság Magyarország iránt,  ezt a nyitottságot ki kell használni. Stratégiai fontosságúnak nevezte azt, hogy aki a jövőben Magyarországról véleményt formál, azt informáltan, valódi tudással felvértezve tegye. 

A program befejezése után a résztvevőket összekapcsolják majd a  HIF és az MCC washingtoni és budapesti öregdiák tevékenységeibe, és visszavárják őket Magyarországra, hogy vegyenek részt az MCC által szervezett eseményeken. Szeretnék, hogy minden ösztöndíjas megérezze azt, hogy érdemes hosszú távon is Magyarországgal komolyan foglalkozni. 

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.