A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a kárpátaljai magyar szervezetek működését – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hivatalos látogatásán Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) éves közgyűlésén.

Az ukrajnai országos légiriadó miatt nem az eredeti helyszínen, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében, hanem az intézmény óvóhelyén tartotta meg éves közgyűlését a kárpátaljai magyar pedagógusok szakmai szervezete. Köszöntő beszédében Szilágyi Péter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évek sikeres kárpátaljai fejlesztései és korszerűsítései nemcsak a magyarságnak, hanem az ide menekült ukránoknak is biztonságot, védelmet nyújtanak.

„Ezzel keresztényi kötelességünknek teszünk eleget. Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, akik minden szükséges segítséget megkaptak és a továbbiakban is megkapnak. Magyarország és az egész magyarság érdekelt abban, hogy a szomszédos

Tas J Nadas, Esq

Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén”

– húzta alá Szilágyi Péter. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a napokban elfogadott Nemzeti kisebbségekről (közösségekről) Ukrajnában című törvény elfogadása és kidolgozása során nem vették figyelembe a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek javaslatait. Rámutatott, hogy a jogszabály „továbbra sem rendezi a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség oktatási és nyelvhasználati jogait, az 1992-es nemzeti kisebbségi törvényhez képest pedig visszalépések vannak a korábban meglévő kisebbségi jogok tekintetében”.

Szilágyi Péter az elmúlt hónapok egyik legnagyobb sikerének nevezte, hogy a magyar kormány és civil, egyházi szervezetek támogatásának és a helyiek akaraterejének köszönhetően Kárpátalján a magyar tannyelvű iskolákban mindenütt sikerült elindítani a jelenléti oktatást. A jövő nemzedékére nézve ebben elévülhetetlen szerepe van a hivatásukat a jelen körülmények közt is állhatatosan végző pedagógusoknak és nevelőknek. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a kárpátaljai magyar szervezetek működését, hangsúlyozta Szilágyi Péter. Végezetül Novák Katalin köztársasági elnököt idézve arról biztosította a jelenlévőket, hogy „együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján, legyen bármilyen nehéz, kihívásokkal teli magyarnak lenni.”

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kiemelte a kárpátaljai pedagógusok helytállását a belső menekültek fogadása és ellátása során. Emlékeztetett a Határtalanul címmel lebonyolított nyári iskola program sikerére, amelyhez 64 iskola és több mint 2700 gyerek csatlakozott. Megemlítette, hogy az Erzsébet-táborokban 800-an üdülhettek, közülük 200-an ukrán tannyelvű iskolák diákjai. A KMPSZ közgyűlése nyilatkozatot fogadott el, amelyben arra kéri az állami szerveket, hogy tegyenek meg mindent az „oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása ügyében, különösen a nemzetiségi nyelven is oktató intézményi hálózat megőrzéséért.” Szilágyi Péter ezt követően köszöntötte a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete karácsonyi ünnepségének résztvevőit.

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában. Nem szabad elcsüggednünk, ki kell tartanunk,

ahogy eddig is mindig tettük. Lehet, hogy idén nem kerül annyi ajándék a fa alá, de kívánom, hogy szeretet és béke töltse meg a szobákat, hiszen erről szól a karácsony. A magyar nemzet minden tagjával együtt kívánom, hogy az új esztendő hozza el Kárpátaljára a békét! Ebben bízunk és reménykedünk Önökkel együtt”

– zárta ünnepi gondolatait Szilágyi Péter.

A beregszászi látogatás záróeseményeként Szilágyi Péter is részt vett a Tamási Áron-emléktábla felavatásán. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológiai Campusa az egyik helyszín abból a tízből a Kárpát-medencében és a diaszpórában, ahol a Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezésére meghirdetett Tamási Áron 125 Emlékév zárásaként emléktáblát kapott a Kossuth-díjas erdélyi magyar író.

Ma Kárpátalján a híres Tamási Áron-gondolatnak – Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne – új értelme van,

mondta a helyettes államtitkár. Az otthonhoz való ragaszkodás ma nehéz vállalás.

Ez a magyar közösség azonban az elmúlt bő évszázadban számtalan alkalommal bizonyította élni és megmaradni akarását,

minden nehézség ellenére sikerült megmaradnia és a nemzeti kormány támogatásának köszönhetően fejlődnie is

– hangsúlyozta Szilágyi Péter. A beregszászi emléktábla-avatással a kárpátaljai magyarság „nemcsak azt üzeni, hogy a magyar nemzet alkotó része, hanem egyben azt is, hogy van itt egy közösség, amely emlékezik és egyben bizakodik egy békés jövendőben” – fogalmazott a politikus.

Ez az emléktábla üzenet a jövő számára egy közösségtől, amely mindenek dacára hiszi és tudja, hogy itt van otthon

– mondta Szilágyi Péter.

Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke felavatja Tamási Áron-emléktábláját Beregszászon, a főiskola filológiai campusán 2022. december 17-én. Ez az egyik helyszín abból a tízből a Kárpát-medencében és a diaszpórában, ahol a Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezésére meghirdetett Tamási Áron 125 Emlékév zárásaként emléktáblát kapott a Kossuth-díjas erdélyi magyar író. Fotó: MTI/Nemes János

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.