A Clevelandi Állami Egyetem (CSU) vendégoktatója nem először vendégeskedik a Bocskai Rádióban. Szeptemberben indult kétéves vendégoktatói pályafutása az Egyesült Államokban, most a beilleszkedésről, megvalósult projektjeiről és jövőbeli terveiről mesélt hallgatóinknak. 

YouTube player

Magyar nyelv- és kultúra oktatás 2014 óta folyik a clevelandi egyetemen, de Krisztina az első, aki Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának ösztöndíjpályázatával utazott ki. A fogadóintézményen belül a Department of World Languages, Literatures, and Cultures nevű tanszékre érkezett. Az első egy hónap adminisztrációs folyamatain túllendülve elkezdte a beilleszkedést a hétköznapi életbe. Majdnem húszéves tapasztalattal rendelkezik a felsőoktatásban, de első alkalommal oktat az USA-ban. Izgalmas és új volt felfedezni számára a magyarországi és az amerikai felsőoktatás közötti különbségeket.

Az alapszintű nyelvi kurzus első része befejeződött a félév végén, a diákok elindultak a magyar nyelv megismerése felé. A Beginning Hungarian II lesz a következő kurzus a tavaszi félévben azok számára, akik kedvet kaptak a magyartanulásra, vagy már valamennyi ismerettel rendelkeznek, de mégis kezdőnek érzik magukat. Angol tannyelvű kulturális képzés indul ezen kívül a Cleveland State University-n. A magyar kultúra sokszínűsége miatt nincs könnyű dolga az oktatónak, hogy kiválassza a leginkább említésre érdemes kincseket. Mivel Krisztina nyelvész, ezért ő a saját területét – egy-egy nyelvi problémát – tervezi összekapcsolni kulturális jelenségekkel. A magyar vonatkozású oktatási paletta egy új színfolttal, egy angol nyelvű szociolingvisztika kurzussal bővül a CSU-n. Angol szakosok, antropológusok, illetve a nyelvészeti képzésben részt vevő hallgatók választhatják. A nyelv és a társadalom kapcsolatát vizsgáló tudomány általában az egyetemek törzsanyagához tartozik. Az újdonság abban rejlik a clevelandi egyetemen, hogy a tananyag magyar nyelvészek kutatásaival bővül. Pozitív hozadéka lehet, hogy a magyar kutatók eredményei a jelenleginél szélesebb közönség előtt ismertek lesznek.

Társadalmi célú reklám:


Krisztina az egyetem falain kívül is szívesen népszerűsíti a magyar nyelvet. A szeptemberben megvalósult clevelandi Cserkésznapra kitelepült, hogy a magyar kurzussal kapcsolatos legfontosabb információkat ott is megossza, illetve kötetlen beszélgetés formájában ismertesse az érdeklődőkkel a CSU magyar kurzusait. A csupán angolul beszélő látogatóknak még egy instant szótárral is kedveskedett, amely a fesztiválon leggyakrabban elhangzó kifejezéseket tartalmazta.

A Cleveland State University-n november 16-án zajlott International Fair rendezvényen a magyar népi kultúra tárgyai is helyet kaptak. Nagy segítséget jelentett az ötlet megvalósításhoz Krisztina számára a helyi diaszpóraközösség segítőkészsége. Az eszközök a magyarországi vidék életéhez, illetve az elcsatolt területek néprajzához kapcsolódtak. A magyar asztal kifejezetten felkeltette az amerikai közönség figyelmét, számos kérdés merült fel bennük a kiállítás láttán, a népviseletbe öltöztetett babákat pedig szívesen megörökítették.

A hallgatók körében egyre ismertebbek lesznek a magyar kurzusok, viszont Krisztina vendégoktatóként fontosnak tartotta, hogy felkeresse a hasonló cipőben járó kollégáit, és egy nemzetközi konferenciára invitálja őket. A Learning and Teaching Hungarian in the U.S. címet viselte a november 19-i szakmai alkalom, hat előadás jelent meg a programban. A dátum kiválasztása sem volt véletlen, hiszen a magyar tudományt a hónap harmadik, a magyar nyelvet pedig a tizenharmadik napján ünnepeljük. A közös téma adott volt, hiszen az előadók és résztvevők vagy oktatnak az Egyesült Államokban, vagy pedig a magyar nyelv külföldön való oktatását kutatják saját intézményükben. Elméleti háttérről, a nyelvi képzések problémáiról, tantermi oktatásról, a nyelvtudás méréséről online, nyelvoktatási gyakorlatokról szóltak az előadások. Krisztina hosszú távú tervei között szerepel, hogy évente ismétlődő eseménnyé nője ki magát a konferencia.

Ugyancsak novemberben, a magyar nyelv napjához kapcsolódóan videókészítésbe kezdtek a CSU magyar kurzusának tagjai azzal a szándékkal, hogy megosszák a magyar nyelvórákkal kapcsolatos élményeiket. A filmhez a Debreceni Egyetem magyar és angol szakos hallgatói csatlakoztak, ami még izgalmasabbá teszi a felvételt. A kisfilmben a két intézmény hallgatói beszélgetnek kérdés-válasz formájában az amerikai diákok magyar nyelvtanulásáról, továbbá arról, hogy milyen fordított helyzetben lenni: magyarként angolul tanulni.

YouTube player

Krisztinának a hétvégi magyar iskolák felnőtt csoportjánál teljesen más oktatói stratégiát kell alkalmaznia, mint az egyetemen. Azokhoz, akiknek magyar a származási nyelvük, vagy pedig már korábban tanulták azt, más-más módszer szükséges. A Szent Imre Templomnál a kihívás abban rejlett, hogy felmérje a résztvevők tudásszintjét, és összehangolja a csoportot.

A tavaszi félévre Krisztina már tele van ötletekkel, azon dolgozik, hogy az őszihez hasonló mozgalmas időszakot tud biztosítani a diákok számára és a tágabb clevelandi magyar közösség számára.

Dorgay Zsófia

 

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.