Motivált, céltudatosan halad az álmai felé, és a sok tanulástól sem riad vissza. Sőt, folyamatosan keresi a lehetőséget az új ismeretek szerzésére. Bár Budapesten született,  27 évének nagy részét New Jersey államban élte le. Ennek ellenére kiválóan beszél magyarul, és szívén viseli nemzettársai sorsát. Ismerjék meg Kovács Petrát, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány programkoordinátorát, hogy rájöjjenek, beharagozó szavaink nem voltak alaptalanok!

YouTube player

A bemutatkozásának már az elején belefoglalta, hogy 12 éves kora óta büszke cserkész. Úgy érzi, hogy identitásának kialakulásában, és magyarságának megőrzésében kiemelkedő szerepet játszottak a cserkész alkalmak és magyar iskolai foglalkozások. A táborok, a vezetőképzők szerves részét képezték a nyarainak. 

A garfieldi lány nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett alapdiplomát. Diplomáciára szakosodott, de a film, tv és rádió világába is bepillantást nyert az egyetemen. Korán megmutatkozott az érdeklődése az emberi jogok iránt, amiből mesterszakos vizsgát tett Budapesten, a Közép-Európai Egyetem (CEU) hallgatójaként. A járvány alatt nem tétlenkedett, online kurzuson képezte tovább magát digitális marketingből.

A magyarországi tanulmányai alatt az órákat angolul hallgatta, de a szókincsének bővítésében, és a kulturális ismereteinek szélesítésében nagy fejlődést jelentett a budapesti környezet. “Fantasztikus élmény, amit nem lehet pótolni semmivel.” – Petra bátran javasolja a döntés előtt álló egyetemistáknak, hogy kóstoljanak bele a magyar felsőoktatásba. Értékes kapcsolatokkal is gazdagabb lett, önmagához hasonló kreatív embereket ismert meg Budapesten a filmezés, fotózás, rádió világából. 

Közérdekű hirdetés

Nagyon fontos számára a magyar megmaradás, ez a szakmai tevékenységét és társadalmi szerepvállalását is jellemzi. A civil és non-profit szervezetek világát egészen közelről ismeri, hiszen Budapesten félévig a Helsinki Bizottság munkájában segített. Ebben az időszakban jött rá arra, hogy szeretne még inkább elmélyülni a rendezvényszervezésben. Ahogy a kitűzött céljai között szerepelt az is, hogy az emberi jogokkal foglalkozzon. Egyszerre mindkét tervének a megvalósításához biztosít terepet a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF). A HHRF munkatársaként kollégáival együtt folyamatosan követi a külhoni régiók eseményeit, különös tekintettel azokra a híradásokra, ahol az emberi jogok csorbulnak Petra három hónappal ezelőtt csatlakozott az alapítványhoz, azóta legfőképp a kárpátaljai magyarság helyzete volt a figyelem középpontjában. A kettős állampolgárság, a kisebbségi nyelvhasználat a mindennapokban, az anyanyelvi oktatás megmaradása mind-mind olyan dolgok, amelyeknek törvényi ellehetetlenítése zajlik országos szinten, ami közvetlen hatással van a történelmi magyar régió lakóira. A Hámos László által alapított HHRF publikációi hasonló problémákra hívják fel a figyelmet, illetve olyan amerikai politikusokkal keresik a kapcsolatot, akik magas körökben lehetnek közbenjárói az érintett közösségnek. 

A rendezvényszervezésen belül Petra különösen azt szeretné elsajátítani, hogy melyek azok a lépések, amelyek egy jó program életre hívásához szükségesek. A Reconnect Hungary a Magyar Emberi Jogok Alapítvány keretei között működő kulturális-oktatási program, amely magyar származású amerikai és kanadai fiatalok számára kéthetes, izgalmas magyarországi utazást tesz lehetővé. A projektet közösen menedzseli Vajtay Gabriellával, Petra összefoglalta a leglényegesebb információkat. Fontos részlet, hogy a magyar nyelvtudás nem pályázati feltétel, csupán a magyar származás. A jelentkezés február 28-ig áll nyitva 18 és 28 év közötti fiatalok számára. Az érdeklődők program hivatalos felületén nyújthatják be részvételi szándékukat: reconnecthungary.org. A pályázók alapszintű személyes megismerése  elengedhetetlen tényezője a kiválasztásnak, ahogy az is, hogy egy kisebb kulturális kurzuson végig menjenek a fiatalok a kiutazás előtt. Ezeknek a részleteiről szintén a weboldalon, vagy a szervezőknél lehet tájékozódni. 

YouTube player

A HHRF adománygyűjtése még zajlik, aki szeretné anyagilag is támogatni a magyar kisebbségek ügyét, az itt megteheti: hhrf.org. A befolyt összeg a jövőre tízéves ReConnect Hungary projekt költségeihez is hozzájárul. Kérjük Önöket, ha csak szimbolikus összeggel is, de fejezzék ki szimpátiájukat a HHRF tevékenysége iránt, hiszen emberi és nemzetpolitikai szempontból is nagyon fontos munkát végeznek. 

Dorgay Zsófia

 

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.