Minden évben az Egyesült Magyar Egyletek rendezik nemzeti ünnepünk, az 1848. március 15-i forradalom és szabadságharc cleveland-i emlékünnepségét. Az idén erre a Walton Hills-i Első Magyar Református Egyház ünnepi színekbe feldíszített termében került sor. Az esős idő ellenére kétszáz körül volt azon egybegyűltek száma, akiknek minden évben fontos megemlékezni erről a sok rejtélyt takargató, világrengető eseményről.

DSC_3735

A kezdési időpontnál fél órával korábban érkeztünk és a készülődésből látszott mennyire átjár mindenkit e jeles nap fontossága. Ezek után elkezdődött az ünnepi program. A műsorvezető Krasznai Ráhel volt, aki  az Első Magyar Református Egyház tagja, a műsor pedig az amerikai és a magyar himnuszok eléneklésével kezdődött, Tamásy Márton zongora kíséretével.

Ezután következett Ft. dr. Krasznai Csaba, a Waltos Hills-i Első Magyar Református templom lelkésze,  akinek köszöntő szavai és nyitó imája után dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám a Chicago-i Magyar Főkonzulátus vezető konzulja szólt az egybegyűltekhez. Böjtös László cleveland-i tiszteletbeli konzul úr élő szóban tolmácsolta Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak üdvözlő mondatait. Majd a Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Egyház Kis Magyar Kórus énekkarának az  előadása következett, akik néhány nagyon szép alkalomhoz illő dalt adtak elő. Ezek után az Első Magyar Református Egyház Vasárnapi  Iskolásai és a Nebuló Magyar Iskola tanulói adták elő színvonalas kis színpadi előadásukat. A 14. sz. Görgey Arthur cscs. cserkészei Tábor Mátyás vezetésével egy hosszabb jelenetet vetítettek elénk az 1848-as szabadságharcunk idejéből, pontosabban az akkori katonaéletről.

Mindezek után nehéz dolga volt az ünnepi szónoknak, aki saját bevallása szerint először írt ünnepi beszédet és nagy megtiszteltetésként értékelte ennek felelősségét. Ő volt Bödők Gergely az egri Eszterházy Károly Főiskola doktorandusza, a magyarországi Mikes Kelemen program cleveland-i ösztöndíjasa. Beszédében kihangsúlyozta március 15-ike magyarság összetartó-összefogó jelentőségét a saját véleménye alapján és bíztatott mindannyiunkat tegyünk hasonlóképpen mi is, bárhol legyünk ebben a nagyvilágban. Kiemelte a forradalomban részt vevő nagyszerű emberek-hősök érdemeit, amelyeket követendő példának állított a jövő nemzedék számára is.

Forradalmunk nagy költőjének Petőfi  Sándornak a Nemzeti Dal című versét Payne Emília, a Magyar Iskola 6. osztály tanulója szavalta el, ami után már csak a záró ima következett. Ezt pedig Kulcsár Sándortól, a Magyar Bethánia Baptista Gyülekezet lelkipásztorától hallhattuk, aki szintén imával köszönte meg a Fennvalónak és nekünk az ünnepen való részvételt, majd a nagyérdemű közönség lelkes segítségével a Székely Himnuszt énekeltük el, ezzel a műsor véget is ért. Utána finom sütemények és kávé társaságában lehetett cseverészni nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos gondolatokról, felvetésekről, érdekességekről az egyház dísztermében.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.