Minden évben az Egyesült Magyar Egyletek rendezik nemzeti ünnepünk, az 1848. március 15-i forradalom és szabadságharc cleveland-i emlékünnepségét. Az idén erre a Walton Hills-i Első Magyar Református Egyház ünnepi színekbe feldíszített termében került sor. Az esős idő ellenére kétszáz körül volt azon egybegyűltek száma, akiknek minden évben fontos megemlékezni erről a sok rejtélyt takargató, világrengető eseményről.

DSC_3735

A kezdési időpontnál fél órával korábban érkeztünk és a készülődésből látszott mennyire átjár mindenkit e jeles nap fontossága. Ezek után elkezdődött az ünnepi program. A műsorvezető Krasznai Ráhel volt, aki  az Első Magyar Református Egyház tagja, a műsor pedig az amerikai és a magyar himnuszok eléneklésével kezdődött, Tamásy Márton zongora kíséretével.

Ezután következett Ft. dr. Krasznai Csaba, a Waltos Hills-i Első Magyar Református templom lelkésze,  akinek köszöntő szavai és nyitó imája után dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám a Chicago-i Magyar Főkonzulátus vezető konzulja szólt az egybegyűltekhez. Böjtös László cleveland-i tiszteletbeli konzul úr élő szóban tolmácsolta Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak üdvözlő mondatait. Majd a Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Egyház Kis Magyar Kórus énekkarának az  előadása következett, akik néhány nagyon szép alkalomhoz illő dalt adtak elő. Ezek után az Első Magyar Református Egyház Vasárnapi  Iskolásai és a Nebuló Magyar Iskola tanulói adták elő színvonalas kis színpadi előadásukat. A 14. sz. Görgey Arthur cscs. cserkészei Tábor Mátyás vezetésével egy hosszabb jelenetet vetítettek elénk az 1848-as szabadságharcunk idejéből, pontosabban az akkori katonaéletről.

Mindezek után nehéz dolga volt az ünnepi szónoknak, aki saját bevallása szerint először írt ünnepi beszédet és nagy megtiszteltetésként értékelte ennek felelősségét. Ő volt Bödők Gergely az egri Eszterházy Károly Főiskola doktorandusza, a magyarországi Mikes Kelemen program cleveland-i ösztöndíjasa. Beszédében kihangsúlyozta március 15-ike magyarság összetartó-összefogó jelentőségét a saját véleménye alapján és bíztatott mindannyiunkat tegyünk hasonlóképpen mi is, bárhol legyünk ebben a nagyvilágban. Kiemelte a forradalomban részt vevő nagyszerű emberek-hősök érdemeit, amelyeket követendő példának állított a jövő nemzedék számára is.

Forradalmunk nagy költőjének Petőfi  Sándornak a Nemzeti Dal című versét Payne Emília, a Magyar Iskola 6. osztály tanulója szavalta el, ami után már csak a záró ima következett. Ezt pedig Kulcsár Sándortól, a Magyar Bethánia Baptista Gyülekezet lelkipásztorától hallhattuk, aki szintén imával köszönte meg a Fennvalónak és nekünk az ünnepen való részvételt, majd a nagyérdemű közönség lelkes segítségével a Székely Himnuszt énekeltük el, ezzel a műsor véget is ért. Utána finom sütemények és kávé társaságában lehetett cseverészni nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos gondolatokról, felvetésekről, érdekességekről az egyház dísztermében.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.