Egy friss közvélemény-kutatás szerint az olasz jobboldal tartja erős támogatottságát, jelenleg a választók 46,7 százaléka szavazna a három jobbközép párt, a Lega Nord, az Olaszország Fivérei (FdI) és a Forza Italia valamelyikére. Utóbbi elnöke, Silvio Berlusconi eközben úgy fogalmazott: a kormánynak határozottan kell fellépnie, hogy Olaszország minél több forráshoz jusson az uniós gazdaságmentő programokból – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Azonnali intézkedésekre szólította fel Giuseppe Conte kormányát a koronavírus-válság miatt bajba került olasz vállalkozók megsegítésére Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke. Berlusconi szerint a baloldali kormánynak mindenekelőtt a kisiparosok, a kereskedők, a kézművesek és az önálló vállalkozók talpon maradását kell támogatnia vissza nem térítendő juttatásokkal. Berlusconi szerint 2020 végéig adómentességet kell adni a két és fél hónapig tartó lezárás miatt a bevételük jelentős részétől elesett vállalkozóknak. Sürgette továbbá, hogy a kormány haladéktalanul fizesse ki a munkanélküli segélyt az állás nélkül maradt olasz emberek számára, számolt be az Il Giornale című napilap online kiadása.

Per salvare le imprese, quindi lavoro, consumi e benessere della nazione, occorrono pochi grandi interventi: contributi a fondo perduto, un anno sabbatico del fisco, che la cassa di integrazione sia versata subito ai lavoratori che ne hanno bisogno perché non hanno lavoro. pic.twitter.com/Ef7St6mLax— Silvio Berlusconi (@berlusconi) May 19, 2020

Németország és Franciaország hétfőn indítványozta egy 500 milliárd eurós gazdasági segélyalap létrehozását a bajba került EU-tagországok számára, amelynek egyik haszonélvezője Olaszország lehet. Berlusconi szerint az olasz kormánynak időben kell lépnie, hogy

ne csak 500 milliárd, hanem 1000 milliárd eurót kapjon

az EU és az Európai Központi Bank (ECB) által rendelkezésre bocsátott forrásokból. A politikus arra is utalt, hogy pártjának „másik 150 javaslata van Olaszország újraindítására” és reményét fejezte ki, hogy a Conte-kabinet „ezentúl nem csak formálisan figyel arra, amit mondunk”.

A közvélemény-kutatások szerint az olasz jobbközép pártok –

a Matteo Salvini vezette Lega Nord, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei (FdI) és a Berlusconi vezette Forza Italia – stabilan tartják 46 százalék fölötti támogatottságukat, vagyis a jobboldal megerősödve került ki a válságból.

Az SWG közvéleménykutató intézet legfrissebb felmérése szerint a Lega szavazói bázisa ugyan az elmúlt két hétben valamelyest csökkent, de még így is 27 százalékon áll, ami jóval erősebb, mint a kormányzó baloldali Demokrata Párt (PD) 20,7 százaléka. Az FdI stabilan tartja 14 százalékos szavazóbázisát, míg Berlusconi pártjának támogatottsága 5,7-6,0 százalék körül mozog. A kisebbik kormánypárt, a baloldali Öt Csillag Mozgalom (M5S) szavazóbázisa egy hét alatt 0,7 százalékkal, 16 százalékra csökkent.

Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy pártja és a többi jobboldali mozgalom felelős ellenzékként viselkedett a koronavírus-válság idején. Elmondta továbbá, hogy a jobbközép pártok az olasz nemzeti egység ünnepén, június 2-án a tavaly szeptemberihez hasonló közös nagygyűlésre készülnek.

A demonstrációnak erős szimbolikus értéke lesz, hiszen kiállunk az új startra készülő Olaszország mellett

– fogalmazott Berlusconi.

(Origo)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.