Százhárom éves korában meghalt Kirk Douglas hollywoodi színészlegenda, a Spartacus című film főszereplője – halálát fia, Michael Douglas jelentette be szerdán a Facebook- és az Instagram-oldalán.

Mint írta, óriási fájdalom számára és testvéreinek, hogy meghalt Kirk Douglas.

A világnak egy legenda volt, egy színész a mozi aranykorából, egy emberbarát, aki elkötelezett híve volt az igazságnak, amiben hitt mérvadóak lettek mindannyiunknak (…)

Azonban nekem és testvéreimnek – Joelnek és Peternek – egyszerűen az apánk volt”.

Douglas kivándorolt orosz zsidók gyerekeként született 1916-ban az Egyesült Államokban, a New York állambeli Amsterdamban. Több mint 80 filmben szerepelt több évtizeden átívelő színészpályáján. A Lawrence Egyetemen és a Drámai Művészetek Akadémiáján tanult. Színészi pályája a 30-as években kezdődött, akkor vette fel a jól hangzó Kirk Douglas nevet.

A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, de megsebesült és leszerelt. Folytatta a színészi pályát, amelynek hamar az élvonalába került. Filmes szerepeiben volt drámai hős, megszemélyesített romantikus és modern alakokat, de szerepelt westernekben is. Emlékezetes alakításokat nyújtott többek között Stanley Kubrick filmjeiben, a Dicsőség ösvényeiben és a Spartacusban. Számos Oscar-jelölést kapott, végül félévszázados filmes karrierjét a tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták.

(Székelyhon / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.